24 Юни 2021четвъртък16:11 ч.

Разнобой в прогнозите за икономиката

В сравнение с януари Световната банка очаква по-нисък ръст на БВП у нас

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 302

Световната банка (СБ) потвърди очакванията си за икономическия растеж в България през тази и следващите две години в юнския си доклад. За 2021 г. банката очаква, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се увеличи с 2,6%, колкото предвиждаше и в актуализацията на икономическите си прогнози в края на март. Това обаче е с 0,7 процентни пункта под предишната прогноза от януари т. г. за ръст от 3,3%. За 2022 г. Световната банка прогнозира ръст на българската икономика с 3,3% спрямо 3,7%, които бяха заложени в икономическата прогноза от януари, но без промяна спрямо актуализираните очаквания през март. През 2023 г. се очаква ръстът да се ускори до 3,4%.

В същото време експерти от Икономическия и социален съвет (ИСС) смятат, че годишният растеж на БВП трябва да е не по-малко от 5%, а не около 4%, както е предвидено сега. Необходимостта от постигане на по-амбициозни цели за следващия програмен период беше основна тема на инициирана от ИСС дискусия, участие в която взеха служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министри и представители на управляващи органи по програмите.

В глобален план СБ очаква световната икономика да нарасне с 5,6% през 2021 г., отбелязвайки най-силното възстановяване от рецесията през 1940 г. благодарение на американските стимули и по-бързия растеж в Китай. Тя обаче предупреждава, че скокът ще бъде задържан от "силно неравномерния" достъп до ваксини срещу КОВИД-19, отбелязват световните агенции. "Сега прогнозираме ръст за следващата година от около 4,3%. Растежът може да е около 5%, ако видим по-бързо разпространение на ваксините, коментира Айхан Косе, директор на Групата за прогнози на Световната банка. Тя повиши прогнозата си за американската икономика през 2021 г. с 3,3 процентни пункта спрямо януари до 6,8%, което би било най-бързото нарастване от 1984 г. насам благодарение на икономическата подкрепа, определена от банката като "безпрецедентна в мирно време". Прогнозата за еврозоната беше повишена с 0,6 процентни пункта до 4,2%.

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 73

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 106

Избирателите в Смолянско - изнудвани и наплашени

автор:Дума

visibility 136

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 164

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 340

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 439

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ