16 Август 2024петък14:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разхлаждащ, вкусен и полезен, или защо харесваме сладоледа

Кажи ми как го ядеш, за да ти кажа какъв си

/ брой: 196

автор:Альона Нейкова

visibility 826

Сладоледът е едно от най-обичаните лакомства сред почитателите на сладкото по цял свят. Студеният десерт "зарежда" мозъка, успокоява нервната система, дарява организма с полезни млечни аминокиселини, белтъчини и мазнини с естествен произход.
Специалисти-диетолози и досега не са единни в мненията си относно консумирането на сладоледа. Някои твърдят, че хората може да му се наслаждават всеки ден, без ограничения в количеството. Други пък смятат, че студеното лакомство не бива да се яде по-често от 2-3 пъти седмично, при това - в разумни количества. Експертите в производството на сладолед обаче са намерили компромис - създали са нов вид с добавени растителни влакна и антиоксиданти. Тези съставки, според учените, подобряват храносмилането и укрепват имунната система на почитателите на ледения десерт.

Наред с най-разнообразните експерименти и нововъведения в света на сладоледа се появиха и някои любопитни твърдения, че според това каква разновидност на студения десерт предпочитат хората, може да се определи и характерът им.
Традиционният плодов е най-честият избор на младите хора. Това разкрива, че те залагат на чистите вкусове и свежестта. Леко киселите вкусове - черен касис и киви, се смятат за мъжки, а сладките се приемат за женски. Което обаче изобщо не означава, че ако младежът предпочита бананов сладолед, нещо не му е наред. По-вероятно е той просто да има мек характер, да е благ и сговорчив. А и мъжете - ценители на сладкото, отдавна са признати като най-добри любовници.
Предпочитащите крем-брюле принадлежат към гурме обществото. Нюансите на вкусовите качества на този сладолед не се усещат веднага и от всеки. Затова онези, които го харесват, и в реалността опитват на вкус живота във всичките му аспекти.
Сметановият сладолед е класика в кулинарната традиция на студените десерти. Обикновено той служи за основа на многобройните гастрономически търсения в областта. В чистия му вид е предпочитан от хора на средна възраст, както и от родителите им. Почитателите на замразеното сметаново лакомство залагат на семейния уют, спазват обичаите и си падат по ретростила. Най-често този сладолед се асоциира с вкуса на детството, люлките, почивните дни, разходките в зоопарка и лятната ваканция...
Британски психолози решили да създадат свои собствени критерии за поведенческа реакция, основана на това как именно хората консумират ледения десерт. Първоначално тестът е бил измислен като характеристика за представителките на нежния пол, но после учените установили, че резултатите важат и за мъжете. Важното е изводите от проучването да не се приемат прекалено сериозно. Но, от друга страна, във всяка шега има и немалко истина.
Така специалистите твърдят, че ако партньорът или партньорката ви внимателно и всеотдайно облизва сладоледа, значи притежава всички данни да кандидатства в клуба на идеалните съпрузи. Тези хора са дружелюбни, романтични (но не прекалено), ценят уюта и семейните традиции.
Ценителите на сладоледената шоколадова глазура, които първо изяждат нея, а после - вътрешната част на студеното лакомство, показват, че другите могат да разчитат на интуицията и жизнения им опит. Както бавно и последователно те се наслаждават на замразения десерт, така, без да бързат, изследват и ситуациите, които им поднася животът. Такива личности са внимателни, подредени и благоразумни. Те уважават близките и приятелите си. Помагат на възрастните да пресекат кръстовището и им отстъпват място в градския транспорт, без да укоряват онези, които не са го направили. Обичат сметките им да са платени, депозитите да са изрядни и в различни валути, а денят да е планиран по най-добрия начин. Тези хора обаче не понасят изненадите, дори на някои те да се струват приятни.
Онези, които започват да ядат сладоледа не отгоре надолу, а наобратно, притежават доста сложен характер. Ако имате желание да се посветите на укротяването на опърничав човек, трябва да обърнете внимание именно на подобен случай. Такива хора винаги имат собствено мнение, което всъщност съответства на правилното, дори първоначално и да изглежда абсурдно. Личностите от тази кохорта са инатливи и докрай упорито вървят право към целта. Единственият начин да ги склоните на ваша страна е да им покажете, че уважавате начина им на мислене и оценявате работата им, въпреки че може да ви изглеждат изключително неблагоразумни.
Ако пред вас е човек, който активно поглъща сладоледа, без да се спира на такива естетически моменти като разглеждане на виртуозно позиционирани черешки и ядки, и се отказва от радостта бавно да се наслаждава на лакомството, надживяло великата цивилизация на древните гърци, смятайте, че сте късметлия. Такива хора очакват да получат от живота всичко, нужно е само да се нагодите към ритъма им. Те имат много амбиции, твърде вероятно е да искат нещата да се случват на мига, но са и изключително интересни личности. Не се страхуват от дреболии, готови са да рискуват, особено заради мащабни цели, а понякога и заради собствено удоволствие. Опитайте се обаче да направите така, че сред първите приоритети на подобна личност да сте вие, после - сладоледът, и накрая - всичко останало.
Ситуацията е наистина тревожна, ако човекът до вас твърди, че не обича сладолед. Това означава, че е много вероятно да страда от депресивни състояния и често да изпада в лошо настроение. А може би още в детството на такива хора е вменявано, че от студеното лакомство се цапат ръцете и болят зъбите? Или просто са на диета, за да привлекат към себе си вниманието на важните за тях хора? Тъй или иначе, когато хората пренебрегват такава радост и вкусотия, каквато е сладоледът, рискуват да ги помислят най-малкото за странни и асоциални...




Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 256

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 245

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 196

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ