06 Август 2020четвъртък01:01 ч.

Разбързване

/ брой: 120

автор:Евгени Гаврилов

visibility 23

Всички се разбързаха. Представители на всякакъв вид регулатори - енергийни, финансови, антимонополни, се надпреварват да дават обещания, че ще си свършат работата. Явно този път интифата е сделка за активите на ЧЕЗ в България да има. Едва ли има нормален човек в държавата, който да вярва на вчерашните думи на премиера, че той не се меси в продажбата. През последните десет години устройството на държавата така бе повредено, че без Неговата благословия нищо не можеше да се случи, да не говорим за сделка, свързана с електроснабдяването на два милиона българи.

Конкретният казус поставя и друг въпрос - за качеството на държавните институции, които по правило трябва да са независими и надпартийни, поне на книга. Да вземем например КЕВР. Нейният шеф Иван Иванов чак сега се сети, че трябва да се изготвят критерии, по които ще се оценява дали сделките с енергийни активи могат да бъдат одобрени или не. Подготовката на тези критерии продължава да се точи повече от година, след като през април 2018 г. парламентът вмени на КЕВР задължението да се произнася при придобиването на повече от 20% при промяна на собствеността на електроразпределителни и газоразпределителни мрежи и снабдителни дружества. Това се случи именно заради скандала със сделката на "Инерком" с ЧЕЗ. Стигна се дотам, че левицата внесе сигнал в прокуратурата срещу Иван Иванов и поиска неговата оставка. Повече от месец той не намери време да разгледа и да даде някакво смислено решение на внесената от БСП подписка, подкрепена от 200 хил. души, с искане да се спре сделката. Сега обаче Иванов се разбърза.

Странна е позицията и на новия кандидат-купувач, според която всякакви писания около предстоящата сделка могат да се приемат за пазарна манипулация. По закон за нея се носи съдебна отговорност. Явно при подобни крупни продажби е необходима тишина. Стига да не е "корупционна", както каза Йордан Цонев.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ