27 Февруари 2020четвъртък20:22 ч.

Хиляди хора търсят помощ от растящия камък

Места

Растящ камък твори чудеса

Скалният къс от Ерусалим в манастира в Горни Богров носи изцеление и сбъдва желания

/ брой: 171

автор:Юлия Кулинска

visibility 1335

На връщане от морската ни почивка се отбиваме при наши приятели в Горни Богров. Носим им подаръци, сред които черупки от рапани и красив бял камък, изваян от морската вода, пълен с мидички и изпъстрен със знаците на вятъра. Най-много им се зарадва малката дъщеря на домакините. Тя с радостни възклицания поема кварцовото творение, поглежда ме хитро и казва: "Ние пък си имаме растящ камък. Искаш ли да ти покажа?" И без да дочака отговор, ме дръпва за ръката към улицата. Решаваме, че малката русокоска е прекалила с чудатостите в приказките, но тръгваме след нея, за да не й скършим хатъра.

Детето ни отвежда на стотина метра и пред нас се изправя кокетната постройка на манастир. Застивам в почуда. Толкова години сме били съвсем близко до обителта, а аз дори не съм подозирала за нея. Оказва се, че хвалбата на детето е съвсем реална.  

В църквата "Св. Харалампий", която се намира в двора на манастира "Св. Георги Победоносец", наистина има чудодеен растящ камък, който лекува и сбъдва желания. 

Скалният къс е донесен от хълма Голгота

Една от монахините разказва, че скалният къс е донесен в края на ХIII век от хълма Голгота от кръстоносци, които напуснали Ерусалим и преминали през България. Около него по-късно е построена църквата "Св. Харалампий", която се намира в двора на светата обител.

Легендата е разписана на листовки, които се продават в храма. Според нея при напускането на кръстоносците от Ерусалим те взели със себе си камъни от хълма, на който е разпнат Исус Христос. Издялали 4 реда кръстове в знак на почит към четиримата Евангелисти - Матей, Марк, Лука и Йоан, и разнесли камъните из християнските земи.  

"Камико" събира мъки и болки

Местните, които наричат чудодейния къс "Камико", вярват, че чрез него Бог помага на хората, които идват всеки ден и отправят молитвите си към него за изцеление, за намиране на работа или за сдобиване с рожба. Разположението на самия къс е уникално, защото той е вграден в олтара, а на него и до днес личи издълбан кръст.

Баба Рада, забелязала интереса ми, разказва, че имало два камъка, донесени от кръстоносците - този и друг в село Яна. Навремето и двата били високи по около един метър. Скалният къс в горнобогровския манастир обаче започнал да нараства и за 60 години вече е достигнал 2,10 метра. Бабата вярва, че камъкът расте непрекъснато, защото събира мъката и болките на хората. Всъщност много от гостите на манастира са описали чудесата на камъка в тетрадка, която всеки може да прочете. Тя е пълна с благодарности и споделени съдби, описани от потърсилите изцеление.

Никой не е успял да разгадае тайната

Клисарката на храма ми обясни, че тук са идвали много специалисти от БАН, от Природонаучния музей и други експерти, но никой не е успял да даде категорично обяснение за каменния феномен.

Един от начините да се сбъдне желанието, е да остане да се преспи край олтара в църквата. Може там да се остави и предмет или дреха на болния човек, за който се търси изцеление.  

Вода като от библейското Мъртво море 

И за друго чудо разказват местните хора. На една от послушниците в манастира, Сийка, й се присънила Богородица. Божията майка посочила няколко места в двора на обителта, където има вода с лековити свойства. Днес тук има чешма с течаща вода, която съдържа соли, които помагат на бъбреците, при кожни обриви и други болежки. Опитахме я. Живителната течност има странен горчиво-солен вкус, но е приятна за пиене. След като била изследвана, се установило, че водата е с идентичен химичен състав с тази от библейското Мъртво море. 

В двора на манастира се намира паметник на загиналите във войните български воини. През 1878 г. ген Гурко разгромява турците именно до Горни Богров. Според разказите на местните, преди да тръгнат на фронта през 1944 г., 103-ма мъже минават през църквата, за да запалят свещ. Всичките се завърнали живи, за разлика от многобройните жертви, дадени от съседните села.

 

Реликва лекува тежко болни хора

  

Баба Рада ни разказва и друго чудо, което игуменът на манастира й споделил. Малко след идването му в занемарения дотогава манастир, докато разчиствал, намерил старо детско кожено елече и решил да го дари. Скоро обаче разбрал, че не е трябвало да го прави. Когато осветили ремонтираната църква, дошла жена от Южна България, която работела в Гърция. Донесла ново елече и разказала, че сънувала Свети Георги, който й заръчал да купи точно тази дрешка и да я донесе в манастира. И днес с елечето, "дошло" по тайнствен начин от патрона на храма, се покриват тежко болни хора, на които свещеникът чете молитви, с надеждата, че по този начин ще се измоли помощ от Свети Георги.

Напускаме мълчаливо дворчето на манастира. В душите ни се борят отричането на чудесата и истиността на фактите, които видяхме. Камък, който расте и който пипнахме. Догодина ще дойдем пак в църквата, за да проверим дали е увеличил височината си, нали?

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 163

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 145

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 232

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 94

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 229

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 421

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 128

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 642

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 409

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ