19 Септември 2021неделя11:46 ч.

Рашков даде на следствието доклада срещу Гешев

Вътрешният министър се закани, че ако зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не реагира, сигналът ще отиде до главния

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 560

Вътрешният министър Бойко Рашков е сезирал директора на Националната следствена служба  Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със СРС. Рашков обяви, че е предал на НслС част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов представи във ВСС с искане Гешев да бъде отстранен. "Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", обясни министърът.

"Надявам се да се проведе разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. Ако се даде отрицателен отговор какви ще са мотивите? По два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС", заяви Рашков. Той посочи, че има решение на Варненския апелативен съд, с което едно лице е признато за виновно за разгласяване на данни от СРС. "При положение, че у нас по Конституция е провъзгласен принципът за равенство на гражданите, ми се струва доста странно отричането, че в единия случай лицето е извършило престъпление и заради това е осъдено от Варненския апелативен съд, а сега според някои от прокуратурата и ВСС нямаме такава хипотеза, поради което дори не може да се започне досъдебно разследване", посочи той.

В материалите има и абзац, който се отнася до публикуването на данни от кореспонденция по мобилни устройства между различни лица. "Публикуването на тези материали от тази кореспонденция е подбирано специално, с цел да се внуши в обществото, а и да се използва материала, който да убеди органа на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на Гешев му се иска", смята вътрешният министър.

Макар да допусна, че шефът на НСлС, който е и зам.-главен прокурор, ще възложи преписката на друг, Рашков очакваше Борислав Сарафов лично да се произнесе по казуса. Министърът се закани да обжалва евентуален отказ за образуване на досъдебно производство пред самия главен прокурор Иван Гешев.

Хората на Сарафов реагираха веднага и пуснаха прессъобщение, че сигналът е препратен на Специализираната прокуратура. "Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор", заявяват от НСлС.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ