25 Септември 2020петък06:28 ч.

Рашидов, тури Му и един паметник!

/ брой: 79

автор:Боряна Костова

visibility 1145

Преди години Вежди Рашидов минаваше за смислен човек. Обаче откак помириса властта, взе да ръси невероятни нелепости, недопустими за един средно интелигентен човек, камо ли за министър на културата. След като ощастливи всички с "откритието си" за драсканиците на Бойко Борисов по време на заседанията в МС и го нарече "Българския Пикасо", вчера в ефира на една телевизия Рашидов го произведе и в Баща на българския народ. Защото бил премиер на всички ни. Последното вече не е смешно, то звучи направо страшничко.
Като се има предвид какви Бащи на нациите е имало в различни времена по света, няма как на човек да не му настръхне косата от подобна перспектива. Спомнете си например Бащицата Джугашвили Йосиф Висарионович, който първо изтрепа политическите си конкуренти и цвета на интелигенцията в Русия, а после и милиони обикновени руснаци, нарочени от вманиачения лидер за предатели на родината. За Баща на Камбоджа бе провъзгласен от съмишленици и ненадминатият в жестокостта си Пол Пот, чийто режим се прочу с масовите убийства, извършени от червените кхмери. Енвер Ходжа и Ким ир Сен също са "заслужили" Бащи на народите си. Дали се е сетил за всички тези ужасни хора Вежди Рашидов, за да възвеличае Бойко Борисов? Ако му е мил постът, едва ли.
Министърът може би е искал ласкателно да сравни премиера с Тато, когото Борисов обяви за свой пръв учител в политиката. Само че "човекът от народа" се бе обградил с умни хора, за разлика от Борисов. Пък и Живков го наричаха Тато хората, не се величаеше сам като Баща на нацията. Може би защото е бил по-далновиден от днешните ни управници.
Но в интерес на истината, трябва да кажем, че и Махатма Ганди - виден политик, борец за мир и автор на концепцията за истината, също е бил наричан Баща на Индия. Само че нашенският Бащица няма нищо общо с този профил на интелигентен, благ аскет. Значи и за прилика между него и Ганди не може да става дума...
Та, докато ровя из паметта си, изведнъж се сещам, че наколенката на Рашидов всъщност не е напълно лишена от мисъл. Вероятно културният ни министър (който е скулптор и поне познава паметниците) се е опитал да поласкае патрона си, въздигайки го до Бащите на американската нация. Точно така се нарича един от най-известните мемориали в САЩ, представляващ гигантските ликове на президентите Вашингтон, Линкълн, Джеферсън и Рузвелт, изсечени върху гранитен склон на планината Ръшмор. Това, което нашият министър  вероятно не знае, е, че образите носят и определена философия. Вашингтон например символизира борбата за независимост, Линкълн - стремежа към равенство, Джеферсън - идеята за народовластието, а Рузвелт - приноса към световните дела през ХХ век.
Та, май че, като е решил Рашидов да сравнява с тях Бащицата Борисов, може би има намерение да му издига и паметник. Преди това обаче ще трябва да му намери символиката. Което няма да е особено трудно. Достатъчно е да цитира последното изявление на премиера на тема "Кой колко е прост в държавата", направено пред гладуващите работници от Кърджали. Символиката на паметника ще е уникална - и за Бащата, и за нацията. И един надпис: "Простак от народа".
        


 

      

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ