22 Януари 2019вторник03:56 ч.

сн. БНР

Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за проблемите в железниците

автор:Дума

visibility 303

Ръководството на БДЖ е излъгало министъра за реалното състояние на железницата. Странен е подходът на министерството, че ще изчака цяла седмица, за да приеме оставките им. Това заяви в ефира на БНР Петър Мутафчиев, бивш транспортен министър, а сега председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура.
Припомняме, че вчера цялото ръководство на железниците подаде оставка. Молби за напускане подписаха изпълнителният директор Владимир Владимиров, главният финансист на компанията Филип Алексиев и третият член на Съвета на директорите – Велик Занчев. По думите на транспортният министър Росен Желязков тримата досега са го уверявали, че състоянието на БДЖ е добро и проблемите са отстранени. В същото време, без да го уведомят, са изпратили в ДАНС доклад за злоупотреби в холдигна.
От изявлението на транспортния министър стана ясно, че има сериозно недоверие към ръководството на БДЖ, подчерта и Петър Мутафчиев. Той припомни, че седмица преди оставките от ръководството на дружеството са декларирали пред министъра, че БДЖ е в стабилно състояние, няма проблем с осигуряването на обществената поръчка за пътническите превози, а също и че стабилността на финансовото състояние на дружеството е много добро. Седмица след това идват всички тези проблеми, подчерта експертът.

Според Мутафчиев ръководството на БДЖ не е имало ясна стратегическа цел за развитието на железницата. През годините предприятието свиваше дейност и правеше компромиси с ремонтите, добави той. Според него е напълно наложително да се завиши контролът в тази посока.
Мутафчиев очаква да излязат "интересни неща за реалното състояние на БДЖ" след одита, назначен от Росен Желязков.
Трябва да се промени подходът към подбора на хората, които ще управляват железниците, смята бившият транспортен министър. От другата страна е държавата и нейната регулаторна функция.

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14