Руска кухня
Рагу от зеленчуци
/ брой: 182
Зеленчуковото рагу е лятно, леко и диетично ястие. По правило се приготвя чрез задушаване на зеленчуците – така в продуктите се запазват полезните вещества. Зеленчуците може и да се запекат – този начин също спомага максимално да се запази вкуса и ценността на всяка съставка.
Ще са ни нужни:
450 гр. картофи, 400 гр. моркови, 360 гр. лук, 300 гр. карфиол, 250 гр. тиква или тиквички, 200 гр. зелен грах от консерва, корен от магданоз 80 гр., 4-5 скилидки чесън, 500 гр. доматен сос, олио или топено масло – 60 гр., сол, пипер, дафинов лист, чисто масло 60 гр., зелен магданоз или копър.
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се изчистват, картофите, морковите, коренът от магданоз и тиквата се нарязват на кубчета, лукът – на кръгчета. Карфиолът се сварява. Картофите, морковите и коренът от магданоз се запържват с част от маслото до зачервяване, лукът се пасира с останалото масло. Смесват се запържените зеленчуци с пасирания лук, заливат се с доматения сос и се задушават 10 – 15 минути. Добавя се нарязаната сурова тиква и се задушава още 15 – 20 минути.Слага се зеленият грах, карфиолът, подправките, смачкания чесън и се доварява.
Готвач Юс