29 Май 2023понеделник02:30 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Работниците от завода на "Фолксваген" в Хановер-Стьокен стачкуваха този март за по-добри условия на труд и по-високи запати

Работещият бедняк става германска реалност

/ брой: 102

visibility 697

 

Фолкер Витинг

Джамила Кордус е смела жена. Продавачката се осмели да се появи по телевизията и да говори пред милиони зрители на първия канал на германската телевизия, в предаването "Остро, но справедливо". Темата за 10 май беше: "Бедни, въпреки че работят - социалният просперитет е просто празно обещание?" Джамила Кордус е самотна майка. Парите едва ли са винаги достатъчни, въпреки че тя работи на пълен работен ден като склададжия в голяма онлайн компания. След приспадане на фиксираните месечни разходи й остават около 500 евро за живот.
Беден въпреки работата - картина, която все повече е германска реалност. Това се доказва от последния доклад на германското правителство за бедността и богатството в страната "Бедната богата Германия". Докладът беше публикуван вчера (12 май) от Министерството на труда и неговите констатации вероятно ще бъдат обсъдени отново през юли в германския парламент.
На всеки четири години правителството изготвя изчерпателен доклад (500 страници), който трябва да предостави преглед на социалното положение в Германия. И изглежда предимно мрачно - разликата между богатите и бедните в страната се увеличава. Пандемията на коронавируса допълнително влоши ситуацията. Това е алармен сигнал за опозиционните партии, синдикатите и социалните сдружения.
"Докладът показва, че кризата най-често засяга най-бедните", каза Йоахим Рок от Германската асоциация на неправителствените организации, която не е част от мрежата на публичните институции. В интервю за "Дойче веле" той допълни, че именно поради КОВИД-кризата хората с ниски доходи са изложени на риск "от загуба на работа и доходи". Въздействието на пандемията върху богатите хора във финансово отношение е далеч по-малко, казва Рок.

Прагът на бедността

Какво означава да си беден в Германия? Бедни ли са хората, които събират бутилки или живеят от социални помощи? Или хората, които работят на пълен работен ден, но не могат да оцелеят със заплатите си?
В Германия е точно определено - беден е този, който има по-малко от 60% от средната нетна заплата в страната, която в момента е 1176 евро. Този с над 3900 евро нето е богат. Това включва супербогатите, като собственика на веригата супермаркети Lidl Дитер Шварц, чието състояние се оценява на над 20 милиарда евро. Делът на богатите хора в Германия непрекъснато нараства през последните години, се казва в доклад за бедността и богатството. Увеличава се и делът на бедните. В същото време средният слой се топи.
Положението по време на пандемията е още по-изострено. В проучване, проведено за доклада, около една четвърт от домакинствата съобщават, че доходите им в кризата са намалели. Хората, които печелят малко или нормално, са особено засегнати.
Йоахим Рок отдавна наблюдава различното развитие на заплатите в страната: "Докато хората с ниски заплати често имат реални загуби на доходи, високите заплати се увеличават значително повече. Богатството се разпределя много неравномерно - най-богатата половина от населението има 99,5% от богатството." Около 3,8% от населението има много високи нетни доходи. Те притежават над половин милион евро недвижими имоти, спестявания или рисков капитал.
Ръководителят на групата на Зелените в Бундестага Катрин Геринг-Екарт смята, че нарастващата пропаст между бедните и богатите и усещането, че все повече и повече хора са оставени в беда при кризата, е отрова за социалното сближаване. "Неолибералните обещания за просперитет в обществото се оказаха празни, поне що се отнася до по-бедните слоеве," каза пред "Дойче веле" Катя Кипинг, служителка по социалните въпроси на левицата.

Лоши оценки за мандата на Меркел

"Неравенството в Германия рязко се е повишило през последните 16 години", каза Йоаким Рок, който даде лоша оценка на канцлерката Ангела Меркел. "Социалните реформи, които влязоха в сила през 2005 г., допринесоха много за това: през 1995 г. само 15% от населението живееше в бедност, докато през 2005 г. това бяха над 35%, а през 2015 г. - почти две трети."
Ако хората имат по-малко пари, това ще има и политически последици. Това притеснява германското правителство, което знае, че колкото по-ниски са доходите, толкова по-нисък е политическият ангажимент и желанието да гласуват. Настоящото правителство няма да може да промени много по отношение на настоящата социална ситуация в Германия, тъй като през септември се провеждат нови парламентарни избори на федерално ниво. Но вече е ясно, че въпросът за заплатите и справедливостта ще играе голяма роля в предизборната кампания: ще има ли данък за най-богатите, трябва ли да бъде наложена тежест на тези, които печелят добре, ще трябва ли да бъде минималната заплата увеличена?

Социалният просперитет е много труден за хората с ниски доходи

Правителственият анализ заключава, че мечтата за социален просперитет остава неосъществена за повечето бедни хора и техните деца. Лицата с ниски заплати и техните деца имат малък шанс да се изкачат в обществото. Йоахим Рок го обяснява по следния начин: "Децата и младежите от благополучни семейства, например, ходят в гимназията пет пъти по-често от тези, които живеят в бедност".
За хора като Джамила Кордус, самотна майка от Берлин, събрала смелост да разкаже историята си по телевизията, правителственият доклад вероятно ще бъде много отрезвяващ. Но на нея едно нещо не й идва наум - да получава държавна помощ, вместо да ходи на работа. "Израснала съм с това, че работата е най-важното нещо", каза тя пред телевизия ARD. Освен това добавя, че иска да бъде пример за дъщеря си. "Ако просто седя вкъщи, какво ще правят децата по-късно?" /БГНЕС

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ