20 Октомври 2019неделя20:54 ч.

Работа от забавачката

/ брой: 246

автор:Аида Паникян

visibility 679

Дали няма да е нужно внуците ми да започнат да трупат осигурителен стаж още от детската градина? Не за друго, а за да се пенсионират във възраст, в която поне малко да усетят сладостта на пенсионерския живот.
Колкото и да ни уверяват, че е нормално всяка пенсионна реформа непрестанно да се... реформира, не съм сигурна, че това може да е точно така. А и уверенията, че "в цяла Европа е така", също не може да са достатъчен аргумент. Защото България вече преживя едно сътресение от пенсионната реформа. И от него потърпевши са вече две поколения - на родителите ни и нашето. Първите загубиха и що-годе приличните си пенсии. Вторите не можем не само да разчитаме поне на половината от техните пари за старост, но не можем да разчитаме и на пенсиониране. Защото с поредните промени нямаме големи шансове приживе да се пенсионираме.
Вчера от един синдикат направиха сметки, подобни на сметките на социалния министър, и от тях излиза, че хората губят, като се осигуряват в професионални фондове. Интересно, защо точно сега се направиха тези сметки, след като от около 10 години има професионални фондове? И... интересно защо точно този сидикат направи тези сметки?
Грижата за пенсиите на народа е впечатляваща. Точно сега, когато и на децата е ясно, че общественият пенсионен фонд трябва да бъде спасен с всички сили. И тъй като очевидно управниците ни нямат идея откъде да вземат свежи пари за спасяването му, посягат на професионалните фондове. Няма как в този ред на мисли да не се сетя за парите ни от здравни осигуровки и за опита на кабинета и на тях да сложи ръка. Ще може ли още едно поколение да понесе на плещите си поредната пенсионна реформа? Кому е нужна тя - на хората или на управниците? И кому какво са обещали управниците, за да посегнат и на парите от професионалните фондове? Или наистина нямат управническо въображение? Защото, очевидно е, че управническо мислене и поведение нямат!
Сигурно е едно: младите, онези, в чиито ръце е бъдещето на държавата ни, не виждат смисъл да плащат осигуровки за пенсия. При това - в един кюп, който ту е нормално пълен, ту е опразнен до дъно. За младите вече е по-изгодно да работят и да плащат осигуровки в чужбина. На нас не ни остава друго, освен да се преклоним пред нашите млади и интелигентни деца и да ги подкрепим във всяко тяхно решение, ако с него искат да покажат, че повече гаври с народа няма да допуснат.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ