31 Май 2020неделя11:23 ч.

Работа от забавачката

/ брой: 246

автор:Аида Паникян

visibility 62

Дали няма да е нужно внуците ми да започнат да трупат осигурителен стаж още от детската градина? Не за друго, а за да се пенсионират във възраст, в която поне малко да усетят сладостта на пенсионерския живот.
Колкото и да ни уверяват, че е нормално всяка пенсионна реформа непрестанно да се... реформира, не съм сигурна, че това може да е точно така. А и уверенията, че "в цяла Европа е така", също не може да са достатъчен аргумент. Защото България вече преживя едно сътресение от пенсионната реформа. И от него потърпевши са вече две поколения - на родителите ни и нашето. Първите загубиха и що-годе приличните си пенсии. Вторите не можем не само да разчитаме поне на половината от техните пари за старост, но не можем да разчитаме и на пенсиониране. Защото с поредните промени нямаме големи шансове приживе да се пенсионираме.
Вчера от един синдикат направиха сметки, подобни на сметките на социалния министър, и от тях излиза, че хората губят, като се осигуряват в професионални фондове. Интересно, защо точно сега се направиха тези сметки, след като от около 10 години има професионални фондове? И... интересно защо точно този сидикат направи тези сметки?
Грижата за пенсиите на народа е впечатляваща. Точно сега, когато и на децата е ясно, че общественият пенсионен фонд трябва да бъде спасен с всички сили. И тъй като очевидно управниците ни нямат идея откъде да вземат свежи пари за спасяването му, посягат на професионалните фондове. Няма как в този ред на мисли да не се сетя за парите ни от здравни осигуровки и за опита на кабинета и на тях да сложи ръка. Ще може ли още едно поколение да понесе на плещите си поредната пенсионна реформа? Кому е нужна тя - на хората или на управниците? И кому какво са обещали управниците, за да посегнат и на парите от професионалните фондове? Или наистина нямат управническо въображение? Защото, очевидно е, че управническо мислене и поведение нямат!
Сигурно е едно: младите, онези, в чиито ръце е бъдещето на държавата ни, не виждат смисъл да плащат осигуровки за пенсия. При това - в един кюп, който ту е нормално пълен, ту е опразнен до дъно. За младите вече е по-изгодно да работят и да плащат осигуровки в чужбина. На нас не ни остава друго, освен да се преклоним пред нашите млади и интелигентни деца и да ги подкрепим във всяко тяхно решение, ако с него искат да покажат, че повече гаври с народа няма да допуснат.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1238

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 652

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ