28 Януари 2020вторник03:49 ч.

Книгата

Пулсациите на Продрум Димов

/ брой: 171

visibility 647

Трендафил Василев

Писателят Продрум Димов е със забележително присъствие в съвременния ни литературен живот. Той е чувствителен творец с бърз и добронамерен отзвук към литературните ни събития. Неговият глас звучи в твърде широк диапазон - тематичен, жанров, събитиен. Активно и въздействащо той се опитва във всеки свой текст - статия, рецензия, очерк, интервю - да насочи читателите към най-същественото в събитието и в личността. Изследва живота и творчеството на ярки имена и успели хора и чрез актуални и точни въпроси и съждения се стреми да очертае портрет, събитие, творческо дело. Заедно с това той откликва на нови издания, на известни наши писатели и на нови имена с постижения в художественото слово. Такъв е той и в новата си книга "Пулсации от духовното ни съвремие".

Тя е своеобразно естествено продължение на поредицата му от литературни сборници, които се появиха през последните години на книжния пазар. И тук той е включил очерци за изтъкнати творци от нашия културен живот. Това са известни национални имена - скулпторът Величко Минеков, писателите Дико Фучеджиев, изкуствоведът Атанас Божков, преводачът Стоян Бакърджиев. 

Авторът е успял релефно да открои образа на тези забележителни личности и да очертае най-съществено от житейското им дело, което е вградено в националната ни култура.

Величко Минеков е представен с уникалния си талант и забележително творческо усърдие, с неоценим принос за сродяване на отечествената ни скулптура с постиженията и тенденциите на днешното модерно изобразително изкуство в Европа и света. 

Авторът нарича писателя Дико Фучеджиев забележителен белетрист и посочва жалоните на творческото му дело, които се изразяват в книги, ярки заглавия в съвременната ни книжнина: "Вълчи сънища", "Пролетен скок", "Небето над Велека", "Гневно пътуване", "Реката".

Трудно бихме открили - посочва Продрум Димов - друг български интелектуалец с подобно респектиращо присъствие в националния ни духовен живот и с такъв значителен принос за популяризиране на родното изобразително изкуство у нас и в чужбина като проф. Атанас Божков. Със завидна компетентност на умен изследовател той ни остави забележителни портрети на изтъкнати български художници, задълбочени оценки за събития в културния ни живот. 

На изтъкнатия наш преводач Стоян Бакърджиев Продрум Димов посочва основните му качества на творец, с които успява да осъществи редица талантливи преводи - висока ерудиция, усет към художественото слово, широк поглед върху лексикалното богатство на българския език и чуждите езици. 

В новоизлезлия сборник на Продрум Димов са намерили място негови портрети на съвременни български поети и писатели, между които на Димитър Стефанов, Станислав Стратиев, Таньо Клисуров. Авторът проследява творческия път на Димитър Стефанов, сътрудничеството му в литературните издания и плодовете на творческите му усилия - книгите за възрастни: "Слънце да не залязва", "Несъответствия", "Всекидневни сонети", "Видимости" и книги за деца: "Синьо конче", "Стъклена къщурка", "Звънче на колело".

За талантливия сатирик и драматург Станислав Стратиев авторът заявява категорично: "Той си отиде преждевременно, но живя и твори пълноценно и неспирно и остави име сред най-забележителните творци в съвременната ни култура". Заедно с това проследява как в своите творби Стратиев бичуваше с талантливо перо вземащите обезпокояващи размери социални и морални неправди. 

Продрум Димов определя Таньо Клисуров като явление в съвременната ни поезия. Той проследява на бърз ход творческия път на старозагорския поет, но намира достатъчно думи да охарактеризира и оцени по-значителните му поетични книги: "Южна гара", "Най-скъпото", "Вътрешен глас", "Собственик на болката". 

Подобаващо място в сборника Продрум Димов отново отделя на отзиви и рецензии на произведения за автори от литературната ни класика и на автори, чиито творби са неделима част от съвременния ни литературен живот. Такива са текстовете за нови книги за Константин Величков на Ангел Тонов и за Димитър Талев на Панко Анчев. От съвременните автори Продрум Димов е обърнал поглед към произведения на Ивайло Диманов - "Площад Гарибалди", Стоянка Митева-Балева - "Контрасти", Минка Кръстева - "В пустинята на света", Марина Матеева - "Шепотът зелен на необята". За всички тях авторът е успял да обозре достоянията им и да изкаже насърчителни пожелания.

Премиерата на книгата ще се състои на 11 септември, от 17,30 ч., в клуб "Парнас" на СБП, ул. "6 септември" 35.

Сълзотворен газ срещу протестиращи

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 18

Гешев се прицели в имунитета на президента

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 18

Педиатрията отново ще приема тежко болни деца

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 18

Една трета от областите в България са в грипна епидемия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 18

С 5% поскъпнаха храните на едро за седмица

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 18

Проф. Христина Вучева: Не ни трябва закон за чакалнята

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 18

НАП: 80% от ресторантьорите са в сивия сектор

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 18

Явор Гечев: Законът за кооперациите е морално остарял

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 18

Крайнодесните губят важни местни избори

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 18

Словенският премиер хвърли оставка

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 18

Дуда: Червената армия освободи Освиенцим

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 18

Кратки новини

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 18

Тресе се третият мандат на Борисов

автор:Йонко Бонов

visibility 207

/ брой: 18

Вместо сбогом на Валя Чрънкина

visibility 106

/ брой: 18

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 18

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ