19 Август 2022петък19:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Публицистиката на Димитър Благоев

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 31

Силата на една партия не зависи само от количеството, сиреч от числото на нейните членове, но главно от съзнанието им, от това, доколкото те са самопожертвователни, от готовността им да работят с общи сили по общоприетия план и съгласно общите решения на своята партия. Всичко от това зависи. Не ще и дума, че социалистическите идеи могат да се сбъднат, когато по-голяма част от обществото придобие такива качества. Но Социалдемократическата партия само тогава ще може да развие в народните маси такива качества, когато тя самата ги има. 

Из ст. "Върху партийната дисциплина", в. "Работник", бр. 26, 24 април 1893 г.

***

Капитализмът не може да бъде вечен, той развива противоречия, изострянето на които ще го направят невъзможен като форма на социално развитие. 

***

Интересът, парите и богатството - това днес съставлява религията у нас, както и в Европа. Затова у нас безнравствеността, лъжата и измамата пускат дълбоки корени. Излиза ясно като ден, че нашият живот... получава образа и подобието на капиталистическото общество. Излиза, че нашият живот се намира под пълното влияние на начините на капиталистическото производство. А това последното, както видяхме, съвсем естествено води към социализма. Дето ще се рече, естественото развитие на нашия живот води и нашия народ към социализма.

С една дума - социализмът има почва у нас. 

***

И хиляди пъти е по-добре младежта да се увлича от един идеал, колкото той и да ни се вижда утопичен и неосъществим, стига да има за основа общото добро, отколкото да кисне в пороци. На неразвалената младеж е свойствено да се увлича от идеалното. Тежко на един народ, на който младежта е толкова развалена, щото няма никакви идеални стремления. Да се запрещава на младежта да се стреми към един висок идеал, по-висок от егоистичните цели, ще рече изкуствено да я осъждаме на пороци и разврат. 

Из "Обществена хроника", сп. "Ден", кн. 3 - 4, юли - август 1892 г.

Шефът на ДКК: Правителството върши беззакония

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 161

Златни заварки на газовата връзка

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 161

Ексшеф на Патентното ведомство ще обжалва уволнението си

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 161

Очакват с 50% повече туристи това лято

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 161

Газът в нашия дом

автор:Боян Бойчев

visibility 162

/ брой: 161

Накъде?

автор:Деси Велева

visibility 127

/ брой: 161

Наглост

автор:Юри Михалков

visibility 120

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ