29 Май 2020петък17:11 ч.

Стихосбирка

Птиците, които населяват денонощията на поетесата

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 640

Книгата "Господарката на птиците" от Павлина Павлова (изд. УИ "Св. Климент Охридски") е поезия за птици. В стиховете се стрелкат лястовички, пеят славеи, чучулиги, косове, гукат гугутки. Кълвачи разнасят своя барабанен ек по кората на дърветата. Шумният орляк от врабци вдига обичайната си врява. Има стихотворения за чайките, за прилепите... През пролетта се завръщат ятата прелетнни птици и се започва новият цикъл на потягане на гнездата, ухажване, мътене на малките, изхранване, учене да летят, подготовката им за дългия преход на юг и дългата зима. Но авторката отива по-далеч от съзерцателното описание, тя навлиза в психологията на пернатите и разсъждава над теми, като плачат ли птиците, пленена птица, сляпа птица, достигайки чак до измеренията на тяхната свобода сред небесните простори, когато са в оптическия мерник на ловеца. Страниците на тази малка стилна стихосбирка са населени и с мъже, жени, синове, любов, копнежи, спомени, очаквания за волни полети "В следващото прераждане": "Как искам да живея като птица,/ заета с песни и гнезда, със малки..."
"Господарката на птиците" изненадва с неочаквани обрати, но като във всяка книга на Павлина Павлова, и в тази доминира безупречното й владеене на ритъма, римите и техниката на стиха. Владетелката на образите, изваяни с думи, споделя с нас съкровено признание: "Сърцето ми докрай ще си остане романтик,/ а аз - най-странната безбожница,/ напътствана от Бога".

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 47

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 100

Посолството на САЩ в Прищина съветва партиите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 357

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1319

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 409

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ