25 Септември 2020петък19:05 ч.

Стихосбирка

Птиците, които населяват денонощията на поетесата

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 770

Книгата "Господарката на птиците" от Павлина Павлова (изд. УИ "Св. Климент Охридски") е поезия за птици. В стиховете се стрелкат лястовички, пеят славеи, чучулиги, косове, гукат гугутки. Кълвачи разнасят своя барабанен ек по кората на дърветата. Шумният орляк от врабци вдига обичайната си врява. Има стихотворения за чайките, за прилепите... През пролетта се завръщат ятата прелетнни птици и се започва новият цикъл на потягане на гнездата, ухажване, мътене на малките, изхранване, учене да летят, подготовката им за дългия преход на юг и дългата зима. Но авторката отива по-далеч от съзерцателното описание, тя навлиза в психологията на пернатите и разсъждава над теми, като плачат ли птиците, пленена птица, сляпа птица, достигайки чак до измеренията на тяхната свобода сред небесните простори, когато са в оптическия мерник на ловеца. Страниците на тази малка стилна стихосбирка са населени и с мъже, жени, синове, любов, копнежи, спомени, очаквания за волни полети "В следващото прераждане": "Как искам да живея като птица,/ заета с песни и гнезда, със малки..."
"Господарката на птиците" изненадва с неочаквани обрати, но като във всяка книга на Павлина Павлова, и в тази доминира безупречното й владеене на ритъма, римите и техниката на стиха. Владетелката на образите, изваяни с думи, споделя с нас съкровено признание: "Сърцето ми докрай ще си остане романтик,/ а аз - най-странната безбожница,/ напътствана от Бога".

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ