20 Септември 2020неделя23:57 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

На фокус

Протестен марш на пробудения дух

Високомерието на управляващия елит към случващото се е още един повод за оставка

/ брой: 152

visibility 712

Проф. Орлин ЗАГОРОВ

Разумът все по-властно настоява човечеството да прогледне за последиците от амбициите на световната олигархия, осъществяваща икономическа, геополитическа и културна експанзия. В основата й са политическите и финансовите интереси на едно малцинство от 1%, коeто днес разполага с 80% от световното богатство. Всичко това е представено като демокрация, която много скоро се превръща в демократура. 

След разпадането на "съветския блок" осъществяването на тази глобална стратегия има за главно препятствие пред себе си националната идеология, основана на националната идентичност, националния характер, националния дух и националната държава, която гарантира националния суверенитет. Ето защо от самото начало нахлуването на неолибералната идеология в страните от бившия "източен блок" бе свързано с обявяването на националната идея и стремежа към национална идентичност като главна опасност за либералната демокрация. В името на тази "демокрация" от народите се изисква да се откажат от националната идея, от правото си да отстояват своята национална независимост и суверенитет, своята национална идентичност, своите национални интереси. 

Озадачаващото в случая е 

сляпата покорност 

на управляващия елит в редица постсоциалистически държави с малки изключения (Русия, Унгария, Сърбия и др.). Почти всички държавни мъже с изумително старание напълно безкритично припяват на идеологическите внушения на новите си господари от Запад, дори с голяма доза престараване, като обявяват всяка проява на национално достойнство за ксенофобия, шовинизъм, нацизъм и преследват истинските патриоти. Кокоша слепота на самозабрава им пречи да видят как на Запад - Западна Европа и САЩ, расизмът се въздига във висш принцип на тяхната демокрация под прикритието на "националните интереси", които те са длъжни да защитават в другия край на света.

Малцина са хората с будна съвест, които разбират, че историята опровергава внушенията за бързото изчезване на нациите в наши дни, че те представляват остатъчно явление. Историята е категорична: една държава може да бъде разрушена със сила, но нацията - не. Съвсем очевидно е, че в бъдеще нацията ще се утвърди като устойчив социокултурен еквивалент на гражданското общество, а националната държава - като фактор за цялостна реализация на социалната справедливост.

В същото време в редица страни, включително и в България, политическата кохорта от десетки партии и политически движения не забелязва как всички те чрез ръководното си тяло са въвлечени в машината на националното обезличаване. Неслучайно навсякъде, където САЩ, ЕС и НАТО успяват да въвлекат в усилията си политическия елит на дадена страна, този елит безпроблемно съумява да създаде в съответната страна един свят без национална идентичност, без суверенитет и национални идеали.

Собствените ни изпитания през годините "преход" ни убеждава, че и нашият народ е обект на постоянно въздействие на всевъзможни източници на смляна и натрапена информация. Това дълго време ни 

отнема способността да мислим 

и анализираме самостоятелно, превръщайки ни в индивиди без лично мнение, без собствени ценности, без твърда позиция, от която да възприемем света. В резултат на това много млади хора нямат кауза, на която са готови да се посветят. Те са във властта на първичното опиянение от бездуховния живот, но не познават същността на усещането да живееш като човек, да мислиш самостоятелно, да се бориш за справедливостта. В редица случаи в това състояние изпада цялото общество.

Другите начини за постигане на определена цел са третирането на хората като инфантилни или държането им в неведение с цел култивиране на посредственост. Най-тежки последици за националната психология имат формите на насърчаване гражданите да се възхищават на посредствеността с цел довеждане особено у част от младите хора до положение, когато всеки глупак намира по-голям глупак от себе си, за да му се възхищава. Както подчертава и проф. Чомски, в това отношение щедро се финансират ТВ форматите като "Биг Брадър", "Фермата", "Сървайвър", "Смени жена си" и нескончаемите сериали с убийства и насилие, които заемат най-подходящите часове от денонощието за интензивно разложително въздействие върху младите зрители. Тук трябва да се споменават и надпреварата на жълтата преса, рекламните клипове и музикалните телевизионни канали, които се използват за превръщане на ефира в опасна зона за младите хора. В това отношение особено старателно работят ренегати, деривати, демагози, соросоиди, превръщайки се в главни рупори на лишения от всякаква логика идеологически парадокс, наречен деидеологизация. Нима не забелязват, че влизат в очевидно противоречие със себе си, проповядвайки в същото време идеологията на неолиберализма, религиозния фундаментализъм, мултикултурализъм и т.н.?

За да постигне своите цели, капиталът финансира чудовищни престъпления срещу разума, за да лумпенизира огромни части от човечеството. Някои наричат това "разруха на умовете", други - "промиване на мозъците", трети - "зомбиране". Всички тези определения допълват смисъла, който се влага във формулата "корупция на разума". В крайна сметка това е резултат от престъпленията срещу духовността. Във връзка с това Сорос казва: "Ние наричаме това трансформация на хуманитарните дисциплини, защото те, за разлика от точните науки, са изкривени от марксистко-ленинската догма. Затова трябваше да се напишат нови учебници и да се разработят нови методи на преподаване." 

Всъщност, става дума за 

груби фалшификации 

на националните истории. Не само постиженията след Втората световна война, но и много събития по време на войната са представени в невярна светлина. Осквернявайки националното достойнство на страните, престъпници и предатели са обявени за герои, а героите - за престъпници. С това се "обосновава" варварското отношение към историческата памет на народите и свързаните с това паметници. Подобно "програмиране" на съзнанието на подрастващите представлява посегателство върху тяхната духовна идентичност.

Забележително е колко мъдро и разбираемо за страдащите от пороците на капитализма звучат думите на папа Франциск I: "Осъзнаваме ли, че нещо е объркано, след като се водят толкова много безсмислени войни и актове на насилие и братоубийство пред нашия поглед? Осъзнаваме ли, че нещо е сгрешено, щом на почвата, водата, въздуха и живите твари в нашия свят тече постоянна заплаха? Осъзнаваме ли, че нещо в този свят е сбъркано, след като има толкова много земеделци без земя, толкова много семейства без домове, толкова много работници без права, толкова много хора, чието достойнство не се зачита?" ("Трябва да променим системата", сп. "Понеделник", 5/6, 2015, с. 45).

Огромният респектиращ човешки поток 

в който младите хора видимо доминират, изпълвайки напоследък булеварди и улици в големите градове в страната и в столицата, не е ли опровержение на досегашното внушение на подкупни интелектуалци, че България все още остава извън ритъма на глобалните процеси в съвременния свят? Обладани от недоволство срещу продажните слуги на финансовата олигархия, хиляди протестиращи пред държавните институции вече цял месец превръщат булевардите и улиците в големите административни центрове в развълнуван океан от ярки прояви на освободена от страха революционна енергия за смяна на системата. Това е проява на прозрението относно истината, че тази система върна България цяло столетие назад за 30-ина години. Не е ли това безспорно потвърждение на истината, че българският национален дух навлиза във фаза на революционен подем за решителна битка, за да настъпи най-после дълговечното въжделение на поколенията - България, изчистена от властта на корумпирана олигархия и мафиотски групировки!

Вместо отговорно отношение към случващото се, управляващият елит и неговите подкупни слуги полагат необясними усилия да дискредитират надигащото се всенародно недоволство срещу политиката на държавния апарат, която доведе България до изчезваща държава и нация, до състояние на най-бедната страна с население с най-нисък жизнен стандарт в ЕС. Високомерието, с което гледат на протестния марш на десетки хиляди хора от всички социални групи и с различни политически убеждения, потвърждава настоятелно искането им за оставка на правителството, начело с премиера, за тежки престъпления, извършени от тях през последните години. Това е още едно доказателство, че то вече не е в състояние да управлява.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ