25 Май 2020понеделник08:29 ч.

Промени, промени...

/ брой: 267

автор:Аида Ованес

visibility 850

Ако наречем промените в пенсионното дело през 2010 г. реформа, която не решава никакви проблеми, ще сме на прав път. Със сигурност няма да сгрешим, ако кажем, че въпросната реформа само задълбочава стари и създава нови проблеми. Може и да има някои добри моменти в нея, но очевидно не им е времето. Ясно е само, че са провеждани "дебати" - кръгли и квадратни маси, за които са похарчени немалко пари на данъкоплатците. Според запознати по въпросните маси обаче е разглеждан проект, който е доста различен от приетия вчера от мнозинството. От друга страна, като се имат предвид досегашните стъпки на управляващите в областта на други "реформи", няма гаранции, че и тази - пенсионната, ще се случи. Но не може да им признаем приноса в разваляне на малкото работещи неща. Като например "омразната" точкова система. Тя все пак дава възможност за по-гъвкави стъпки при пенсиониране.
И нещо много интересно. Десет години не е толкова много време, за да се забрави какво е било. Мнозина от хората, които днес горещо и разпалено подкрепят реформа 2010, всъщност са бащите (че дори и майките) на реформа 2000. Тогава те ни уверяваха как ще се стабилизира пенсионно-осигурителната система, как нещата са в крак с Европа и развитите страни. Обещаваха прилични пенсии, социално-осигурителна справедливост и пр., и пр. Същите тези хора днес ни убеждават, че "онова" не можело да трае дълго, а "това" е по-доброто и по-справедливото. Но не ни казват, че и "това" е толкова рехаво и болнаво, че едва ли ще продължи и 10 години. Така за по-малко от 20 години едно и също поколение е обречено да носи бремето на най-малко две пенсионни реформи... Или подкрепяйки "тази" реформа, негласно бащите и майките на "онази" признават недалновидността си отпреди 10 години? А тогава ни накараха да повярваме, че са компетентни и експерти.
Чудя се дали не е твърде нагло на два пъти през 10 години управници да се учат да бръснат на главата на един и същи народ. По време на второто им обучение обаче отнемат социални права (нещо, което е недопустимо в никоя държава, освен при диктатура!) на бъдещи майки, на безработни, на работещи в предпенсионна възраст.
...И пак за "точковата система". Тя дава някаква яснота и предстазуемост. На какво да разчитат например хората в предпенсионна възраст след приемането на променения за 81-и път Кодекс за социално осигуряване? След като във време на криза управниците орязаха и това.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ