06 Юли 2020понеделник19:30 ч.

Книги

Прокълнатата любов на Д. Х. Лорънс

Каква е цената да обичаш и твориш извън общоприетите правила и морал

/ брой: 36

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 385

Историята на жената, вдъхновила един от най-скандалните образи в световната литература, разширява популярната колекция "Музи" на издателство "Емас" (превод Емилия Ничева-Карастойчева, художничка Златина Зарева). От в. "Таймс" определят "Истинската лейди Чатърли" от Анабел Абс за най-добрия исторически роман за 2018 г. 

"Навярно нито един велик писател не е бил толкова дълбоко и задълго повлиян от една жена, както Дейвид Хърбърт Лорънс от Фрида фон Рихтхофен... И несъмнено никога дотогава жена, пресътворена от поет, не е променяла толкова коренно нравствения климат на времето", отбелязва Робърт Лукас - биограф на Лорънс.

Лорд Чатърли се е върнал от войната в инвалидна количка, лишен завинаги от възможността да създаде деца. Връзката с Констанс, младата му съпруга, някога основана на любов и страст, се гради вече единствено на духовната близост. С времето лейди Чатърли чувства все по-ясно, че тази връзка не й е достатъчна, че за да живее пълноценно, й е необходима и физическа близост.

И намира пълноценната любов при горския пазач на имението - страстен и същевременно нежен мъж, който й дава усещането, че съществува истински. Очаквайки дете, Констанс напуска своя съпруг и поема към неизвестността.

Днес тези няколко реда, събрали съдържанието на романа "Любовникът на лейди Чатърли", едва ли ще предизвикат нечие възмущение. Но не и при издаването му през 1928 г. Още с излизането си от печат, романът е обявен за скандален и упадъчен. Забранен е до 1960 г. и забраната е вдигната с решение на съда. Откровените сексуални сцени и самата мисъл, че една аристократка може да се хвърли в леглото на един работник, търсейки сексуално удовлетворение, са недопустими в английското общество.

Надали някой в началото на ХХ век е предполагал, че любовта между благородничка и мъж от по-долно потекло е не само допустима, но и факт в живота на автора на произведението Д. Х. Лорънс. Английската писателка Анабел Абс ни въвежда в историята на прокълнатата любов на великия творец, син на беден миньор, и неговата муза и съпруга баронеса Фрида фон Рихтхофен - вдъхновението за образа на лейди Чатърли.

Почина още един от пасторите, заразени с коронавирус

автор:Дума

visibility 171

Гори покривът на операта в Русе

автор:Дума

visibility 87

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 127

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

автор:Дума

visibility 81

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 127

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 30

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ