Производството на нелицензиран алкохол генерира сив сектор
/ брой: 300
Производството на нелицензиран алкохол е един огромен сив сектор, който е заплаха за живота и за здравето на хората. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара по повод трагичния инцидент в Якоруда, при който четирима млади мъже починаха след употреба на алкохол с неясен произход, а други седем са в болница.
"Оставяме настрана чисто фискалните измерения на този криминален бизнес, но както виждаме, се случват и подобни инциденти, които е крайно време да привлекат вниманието на обществото и наистина държавата да си влезе в ролята и да защити здравето на хората", заяви Радев.
Той допълни, че държавата вече е направила една стъпка в тази посока, макар и не най-строгата възможна. Това бяха последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, където има две основни изменения. Едното се отнася до намаляване на капацитета казаните. Другата промяна е свързана със сезонност на тяхната работа.
По думите на Радев, чрез намаляването на капацитета, законодателят още веднъж подчертава, че тези обекти работят само, за да изваряват ракия за семейна консумация. "От друга страна, е времевият отрязък, в който те могат да работят. Това е заради сезонността на зреенето на плодове в България. Дори там беше оставена една вратичка от законодателя, че и през останалото време на годината те също могат да работят, но трябва да бъде уведомена Агенция "Митници", обясни председателят на Националната лозаро-винарска камара. Той допълни, че намаляването на капацитета води до това, че тези, които са с по-голям капацитет от 500 литра, всъщност трябва да си минат на лицензионен режим, както всички производители на спиртни напитки в България. Това по думите му засилва и контрола.