Производството на храни става все по-скъпо
/ брой: 148
Според доклад на Европейската комисия, в който се прави анализ на динамиката на цените на хранителните продукти и селскостопанските ресурси както в ЕС, така и в останалия свят, хранителните продукти за последната година са поскъпнали средно с 12% в ЕС и с 23% по света, пише campogalego.es.
Цените на хранителните продукти достигнаха рекордно ниво в началото на настоящата 2022 г. Според юнските данни има тенденция към постепенно понижаване на цените на световно ниво, а в ЕС има не така ясна стабилизация, тъй като ЕС силно зависи от вноса на зърнени култури за добитъка и за консумация от хората.
Средната цена в ЕС на обикновената пшеница през юни бе 388 евро на тон, а на твърда пшеница - 518 евро, което е с 84 и 90% повече, отколкото година по-рано. Ечемикът се търгува средно за 347 евро на тон, което представлява ръст на годишна база с 65%. В същото време цената на царевицата по юнски данни е 337 евро на тон или с 23% повече, отколкото година по-рано.
Колкото до млечните продукти, то цената им остава на рекордно високо ниво в ЕС, с повишение даже през юни. Най-много в ЕС е поскъпнало маслото - 7,2 евро на кг през юни, което е със 77% повече спрямо година по-рано.
Покачването на цените на фуража в ЕС гони продажната стойност на месото. Силно поскъпна говеждото и пилешкото - с 26%, по-малко свинското - с 15%.
Торовете и дизелът поскъпнаха средно с 82 и 85% съответно за последната година. При фосфорните торове ръстът на цените е със 130%, при калийните - със 177%, а при карбамида - със 75%.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.