22 Май 2022неделя03:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Филип Попов, водач на листата на "БСП за България":

Програмата ни е лекарство срещу съсипията на България

За какво ще се борят левите кандидати от 5 МИР - Видин

/ брой: 126

автор:Юри Михалков

visibility 843

Записа Юри МИХАЛКОВ

БСП има стратегия не само за Северозапада, а и за цяла България, тя има програма за всяка област - здравеопазване, образование, икономика, външна политика, правосъдие и вътрешен ред. За мое съжаление, тази стратегия се отнася и за нашия район, известен като Северозападнал. В предишните парламенти изготвихме специален закон за развитието на Северозапада, предложихме фонд, който предвижда 100 милиона лева ежегодно от държавния бюджет за създаване на работни места, за селско стопанство, за развитието на целия регион. За съжаление, не получихме подкрепа от останалите политически субекти. През Северозапада минава една магистрала без дупки, която се нарича река Дунав. И която не струва 12 500 лева на линеен метър асфалт. Която обаче не се използва по никакъв начин, макар България да е член на Дунавската стратегия от 15 години. Тази стратегия обхваща не просто бреговата ивица, а и 100 километра навътре в сушата. Това, което успя да измисли правителството на Бойко Борисов за река Дунав, е велоалея от Видин до Силистра. Това е безобразие, търся мека дума, с която да опиша тази измишльотина. Северозападът е пълен с природни дадености. Белоградчишките скали, пещерата Магура, крепостта баба Вида предоставят прекрасни условия за туризъм, които не се използват. Всички градове и области по поречието на Дунав в другите държави благоденстват, за разлика от нас.

Това няма как да продължи! Част от нашата стратегия е именно развитието на Северозапада чрез инвестиции в хора, инфраструктура, земеделие, в създаването на работни места. Защото най-големият бич на Северозапада е демографската катастрофа. Видинска област, както за съжаление и цяла България, се топи. Изчезваме, младите са в чужбина, голяма част от тях не желаят да се върнат в България, защото няма работни места, няма предвидимост на доходите, за да могат да отглеждат и издържат своите семейства. Ние предлагаме грижа за най-уязвимите групи - младите, които да имат семейства, доходи, сигурност в своята работа и, разбира се, за възрастните. БСП беше единствената партия, която нееднократно внасяше закона за преизчисляване на всички пенсии, т.е. за вдигането им с около 30 процента. БСП беше единствената партия, която внесе този проектозакон и в последното Народно събрание, за съжаление всички партии се консолидираха срещу този закон. Всички те не пожелаха нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи да живеят достоен живот, защото те са градили България, която ние сега трябва да продължим да изграждаме и да пазим, защото тя е нашата Родина.

Длъжни сме да се преборим за първото място. Разчитаме на всеки български гражданин, защото имаме политика и тя е политика за грижа към всеки. Имаме програма, а не чух останалите политически сили и кандидати за парламента да имат реална програма. БСП има програма, която е адекватна на съвременната ситуация, в която се намира България. Тази програма е единственото лекарство, което би могло да излекува съсипаната ни родина.


Юри Ценков: Системност във всички сектори

Северозападът е различен от останалата България, защото тук са по-изострени процесите, които се наблюдават в цялата стана. Кризата при нас е по-голяма, бедността е по-голяма, социалното неравенството е по-голямо. Но като цяло проблемите са сходни. Съществен момент е да има обща политика във всички сектори, каквато ние предлагаме. Няма как да има развитие без правосъдието, което да осигурява реда и законността. На база на тази основа може да градим икономически мерки, които няма да изтичат някъде, а ще виждаме реалния ефект от тях. На следващо място са образованието и здравеопазването, които осигуряват трудовите ресурси на страната и са съществени за икономическото развитие. Обяснявам тези неща, защото е важно да се действа системно и експертно във всички сектори. Не е редно да фокусираме политиката само в едно направление. Необходима е системност.

Не бих казал, че гласуването за "Има такъв народ" е под упойка, както се твърди. По-скоро е объркване, шоуто е едно, а политиката - друго. Когато започваме да правим шоу в политиката, започва да става шоу и в държавата, което не би трябвало да допускаме. Слави Трифонов има своите фенове, което трябва да му се признае като шоумен, но в политиката не трябва да има шоуменски подход, какъвто наблюдаваме в момента.


Аня Ангелова: Активна кампания за машинния вот

В нашия партиен щаб в Брегово, където съм председателка на организацията на БСП, има симулатор за машинното гласуване и всеки, който желае, може да дойде и да пробва. Идват хора, проявяват интерес и когато видят на практика за какво става въпрос, нямат притеснения.

Все още обаче има известни задръжки за машинния вот, вероятно защото е непознат за хората. И може би кампанията трябва да бъде по-активна, по-широка, за да се обучат хората и да се убедят, че няма нищо обезпокоително в машинното гласуване.


Маруся Карова: Без силно държавно участие няма да се оправим

Без силна държава нашата страна няма да се оправи. Трябва да има специален закон за Видинска област, защото нещата са много сериозни, демографската катастрофа не е от сега, а от много години, и само с държавно участие, с държавни средства във всички области може да се подобри начинът на живот. Повече социализъм ще е хубаво, защото виждаме страните от Северна Европа да го правят, без да го обявяват, и хората там живеят много добре.

За съжаление, последните години в Северозапада се гласува и за ДПС. Когато беше възродителният процес, само 600 човека бяха от така наречените турци. А сега тази партия набра сила в нашия район, което е необяснимо, макар мои познати да казват, че е заради парите, които се раздават на хората, за да гласуват за ДПС.


Андрей Андреев: ИТН няма кадри и експерти

Очакваме да подобрим резултата си от предишния вот, наблюдаваме възвръщане на доверието у хората и се надяваме победата да се случи. Нашите приоритети са борбата с неравенството, развиване на икономически условия в региона и ще работим в тези посоки усилено.

След това, което показа партия "Има такъв народ" за краткото време, в което бе в парламента, хората разбраха, че няма достатъчно кадри и експерти да ръководи държавата. И ние сме единствената алтернатива, която работи с грижа за обикновените хора, а не за корпорациите, банките и най-богатите.


Мадлен Стефанова: Мерки за майките и децата 

Като многодетна майка смятам, че мерките, предвидени в програмата на БСП, са добър старт за младите родители. В момента социалната помощ не е достатъчна за отглеждането на деца. Като майка на три деца, мога да кажа, че единствената помощ от 240 лева на дете в първи клас не стига. Докато БСП предвижда такава помощ, но от 1 до 4 клас. Предвижда и безплатни учебници от 1 до 12 клас, а не само за 1 клас, както е сега. Освен многодетна майка, съм и студентка. Смятам, че помощта от 2400 лева също не е достатъчна. А БСП смята тя да се увеличи.

Недопустимо бе в 45-ото НС партиите да отхвърлят подновеното предложение на БСП за преизчисляване на пенсиите. Явно у нас има партии, които смятат, че българският пенсионер би живял достойно със 185 или 230 лева пенсия.


Людмил Георгиев: Хората гласуват за ГЕРБ от страх

Българският народ е беден, БСП се бори срещу бедността, но в същото време не е на първо място. За мен обяснението на този парадокс е страхът. Страхът е голям, защото ГЕРБ притежават местната администрация, притежават почти всичко като властови ресурс. В техни ръце е назначаването на работа по програмите, например - говоря специално за нашата община, където раздвояват програмите, правят ги от 50 на 100. И понеже нямаме производства, хората гледат да запазят единствената и да не кажа последна възможност да имат някакво препитание. Много от тях са ляво настроени, но ги е страх и не смеят да гласуват срещу ГЕРБ. Не смеят и да идват на срещи с представители на БСП. Тези срещи трябва да стават тайно, хората избягват да бъдат засичани с нас, защото ги виждат и съобщават веднага. Еди кой си бил там, разговарял с мен, това се препредава и на роднини, съседи.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ