15 Август 2020събота07:55 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Здраве

Проф. Здравко Каменов: Диабетът не боли

Депресията също може да отключи захарната болест, казва началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска" и ръководител на Катедрата по вътрешни болести на Медицинския университет в София

/ брой: 245

автор:Аида Паникян

visibility 3569

Диабетът не боли, но усложненията от него са сериозното предизвикателство пред специалистите. Те водят до инвалидизиране и скъсяват живота. Вследствие на хроничното заболяване се влошава качеството на живот, отразява се тежко и върху психиката. Диабетът е водеща причина за слепота в активна възраст, за терминална бъбречна недостатъчност, за нетравматични ампутации. За това предупреждава ендокринологът проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ "Александровска". Той е категоричен, че в момента човечеството се намира "в състояние на война с диабета" и по света 1 от 11 души между 20 и 79 г. страда от диабет. Проф. Каменов припомня, че ако през 2000 г. на планетата е имало 151 млн. души с диабет, то към момента болестността е нараснала 3 пъти. Специалистът цитира данни за Централна Европа (България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения), където има близо 7,6 млн. възрастни (20-79 г.) с диабет и има разлика между разпространението в този регион (7,3%) и в целия ЕС (6,4%). Той казва, че международната диабетна асоциация за Европа е създала и експертна декларация "Инициатива за доказателства в диабета в Централна Европа", чиято цел е да идентифицира най-добрите практики, които могат да  мотивират политическа подкрепа в региона на Централна Европа. Според проф. Каменов е важно и да се ревизират съвременните обучителни дейности в Централна Европа, за да се фокусират върху най-актуалното и да бъде създадена национална инициатива за обучение на пациентите с участието на всички заинтересовани страни.

По данни на атласа на Международната диабетна федерация от 2019 г. 

у нас във възрастта 20-79 г. има 442 500 души с диагностициран диабет, което е 8.3% от населението в разпределение 57% мъже и 43% жени. Към тях трябва да добавим още 143 700 души, които имат заболяването, но не знаят за това. Така общият брой на хората

с диабет у нас става 586 200 души

По думите на ендокринолога в световен мащаб 50% от хората не знаят, че са болни, но у нас този процент е значително по-нисък. 

Известно е, че около 90% от хората с това прогресиращо заболяване имат диабет тип 2. При тях инсулинът, който панкреасът им произвежда, не може достатъчно добре да контролира повишените нива на кръвната захар. ДУМА припомня, че сред основните рискови фактори за "отключването" му са обездвижването, преяждането, затлъстяването, стресът, наследствеността, наличието на психични заболявания, както и някои медикаменти. Ендокринологът отбеляза, че често хора с депресия, които приемат антидепресанти, увеличават теглото си, в резултат на което още повече се депресират. Депресията също може да "отключи" диабет, както и диабетът да доведе до депресия или да задълбочи съществуващата.

Тревожно е, че 

у нас хората с наднормено тегло и затлъстяване се увеличават

По данни на Европейска асоциация за изучаване на затлъстяването от 2014 г. 23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване, 34,5% е с наднормено тегло, или 58,2% от хората са или със затлъстяване, или с наднормено тегло. Други, по-скорошни данни на Българското дружество по ендокринология (2016 г.) показват още по-висока честота на затлъстяване (33,3%), при което се получава, че 2/3 от населението ни над 20 г. е с наднормено тегло или затлъстяване. 

Човешките тела са създадени в свят на много по-висока физическа активност

и са програмирани да съхраняват тази натрупана енергия по определен начин, обяснява проф. Каменов. Когато енергията не се оползотворява, се складира в човешкото тяло под формата на мастна тъкан, което е било приспособителен механизъм, защитаващ индивида в условията на недоимък на храна и гладуване. В наши дни условията са различни, има огромен излишък от нездравословна храна и липсва физическа активност. Този дисбаланс води до натрупване на мастна тъкан, а за това допринася и стресът, обяснява проф. Каменов. Нещо повече: още 

в утробата бебето се програмира

дали да расте с нормално или с наднормено тегло, обяснява проф. Каменов. Той е категоричен, че  "затлъстяването е болест. Отричането на този факт означава подценяване на проблема, а това води до сериозни здравословни усложнения вследствие на наднорменото тегло". Специалистът цитира данни, според които в момента по света затлъстяването убива повече хора, отколкото транспортните злополуки, терористичните атаки и болестта на Алцхаймер, взети заедно. Например хората с индекс на телесна маса над 35 (втора степен на затлъстяване) имат над 30 пъти по-висок риск да развият диабет, рак, бронхиална астма, неалкохолна стеатозна (затлъстяване на черния дроб). 

Намаляването на телесното тегло с 5 до 10% намалява риска от диабет

подобрява артериалното налягане, намалява тежестта на сънната апнея и като цяло подобрява качеството на живот. Но контролът само на телесното тегло или само на нивата на кръвната захар не са достатъчни, за да се намали сърдечносъдовият риск при хората с диабет. Специалистът е категоричен, че е необходим комплексен контрол на диабета, но съобразен с организма на конкретния пациент. 

Известно е, че около 75% от диабетиците умират от инсулт или инфаркт. В последните години намаляването на сърдечносъдовия риск при хората с диабет се превърна в сериозно предизвикателство пред медицинската наука, което наложи сериозни промени в алгоритми на лечение на захарния диабет, като инициативите са били на Европейското кардиологично дружество, обясни проф. Каменов. В последните няколко години три 

нови групи лекарства

заемат предни позиции в лечението на диабета и предотвратяването на риска от сърдечносъдови, бъбречни и др. усложнения. Това са прилаганите и в България DPP-4 (дипептидил-пептидаза-4 инхибитори), SGLT-2 (инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер-2) и GLP-1 (глюкагон-подобен пептид-1 рецепторни агонисти), които намаляват апетита, както и нови видове инсулин - ултра дълго действащи, с ултра кратко действие и др. Всички тези медикаменти се прилагат и у нас, а касата ги отпуска по определени медицински критерии.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 185

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 939

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 687

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 221

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ