19 Октомври 2021вторник08:56 ч.

Проф. Емилия Друмева оглави Обществения съвет за Изборния кодекс

Политически разправии съпътстваха първото заседание на парламентарната комисия

/ брой: 10

автор:Юлия Кулинска

visibility 1076

Проф. Емилия Друмева, председател на  Гражданския борд за прозрачни и свободни избори, бе избрана за председател на Обществения съвет към временната парламентарна комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, която проведе вчера първото си за новата година заседание. В него участваха медии и представители на обществени и граждански организации. Председателят на комисията Мая Манолова каза, че проф. Друмева е безспорен експерт и ще допринесе с авторитета си на юрист за приемането на добро изборно законодателство.
Зам.-председатели на съвета са доц. Димитър Димитров от СУ "Св. Климент Охридски" и социологът Михаил Мирчев. В Обществения съвет влизат 29 души. Сред тях са Ангел Славчев от Сдружение "Граждански контрол", Антоанета Лозенска от СЕМ, Анюта Качева от БНР, Божидар Томалевски от Асоциацията на българите по света, Бойко Василев от БНТ, Валери Димитров от Сметната палата, Михаил Константинов и други.
 Заседанието на временната комисия започна с обсъждането на вътрешните правила за работата й. Дебатите бяха съпътствани с безсмислени политически разправии и спорове, провокирани от депутатите от ГЕРБ. Цецка Цачева потърси сметка на БСП защо предложенията на опозицията за промяна в действащия Изборен кодекс не са внесени досега за разглеждане в парламентарните комисии. Манолова я успокои, че те ще бъдат разгледани. Четин Казак от ДПС се обърна към колегите си с апел за по-концентрирана работа, защото новият Изборен кодекс трябва да бъде приет преди евровота. ОТ ГЕРБ задълбаха в лингвистичен спор за разликата между работни и неработни заседания. Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска комисията да заседава в интервала петък - понеделник, тъй като депутатите участвали и в други комисии. Манолова репликира, че едва ли някой народен избраник ще иска да заседава в петък, събота, неделя и понеделник. Атанасова настоя поне в понеделник и вторник да се събират, но срещна отпор от ДПС, които обясниха, че първият ден от седмицата е посветен на срещи с избирателите. Само се дърляте, ядоса се гражданката Нина Гергова. Тя призова за по-стегната работа и да се спре с говорилнята. Репликата й засегна Цачева, която заплаши, че ГЕРБ ще напуснат комисията, щом ги обиждат.
След теории за вулканичните частици, разказване на притчи за Помпей, обвинения в празно политическо дърдорене и разпри дали има или не нужда от обществен съвет, членовете на временната комисия приеха правилата за дейността й с 8 гласа "за", а трима се въздържаха.    
Първото заседание на Обществения съвет ще се състои в сряда от 14 ч., а комисията за нов Изборен кодекс ще се събере в петък.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ