Продават размразено агнешко за прясно
В търговски обекти пръскали месото със спрей за свеж вид, твърдят производители
/ брой: 68
"Имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено". Това предупреди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Коментарът му бе по повод предстоящите великденски празници, когато традиционно хората купуват агнешко месо. Той съветва потребителите да избират месо с приятен розов цвят.
Агнешкото месо се предлага в магазините на цена между 25 и 29 лева за килограм. "Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година", каза Караколев пред "Фокус".
Експертът обясни, че има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос, защото е с 30% по-евтино от българското. Караколев подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните.
"Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен. Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена", коментира той.
Според Караколев месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни.
"По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания", обясни браншовикът. По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените им са почти идентични с тези у нас.
От Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите все още очакват информация за хода на контрола върху вноса на агнешко месо по границите. Междувременно стана ясно, че започват проверки на агнешкото и яйцата преди Великден. От Българската агенция по безопасност на храните ще следят какъв е произходът на месото и дали не е изтекъл срокът му на съхранение. Предстои да се правят и проби на яйцата преди празника. Традиционните проверки ще продължат до 9 април, ако има нередности, търговският обект може да бъде затворен, а храната - унищожена.