21 Май 2024вторник21:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Продават ни фалшив зехтин с вредни химикали

В някои марки "екстра върджин" намериха разтворители 11 пъти над нормата

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 2333

Зехтин менте и наличие на химикали установи изследване на Асоциация "Активни потребители, което беше представено пред bTV. Закупени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като са показвали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията. Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации, допълни той. Оказва се, че в две от марките зехтин помаче е добавяна и друг вид мазнина - най-вероятно слънчогледово олио. Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин и цената е много над 10 лева, отбеляза Николов.

Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт. При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ. След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т.нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид, обясни Богомил Николов. Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест, след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества, отбеляза той.

Според него става въпрос за небрежност в процеса на производството. В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. На етикета на един от видовете зехтин например пише "Помаче", но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Кремена Стоева от БАБХ заяви, че няма да коментира резултатите от изследването, но от агенцията ще прегледат информацията на "Активни потребители". Установиха се редица несъответствия по отношение на състава, характеристиките и наименованията на зехтините, под които те се предлагат, които водят до заблуда на потребителя. Опасни продукти не сме установили, фалшификати също не сме, поясни Кремена Стоева.

През миналата година са взети 12 проби за изследване на пестициди в зехтин и няма несъответствия, отбеляза тя. Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците. Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи диетологът. Тя препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла - например слънчогледово.

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 370

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 366

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 401

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ