02 Март 2021вторник10:21 ч.

От редактора

Прочетете тази книга!

/ брой: 196

автор:Боян Бойчев

visibility 1953

Държа една великолепна книга в ръцете си. Може би малко късно си я купих. Но я изчетох на един дъх. Много от тези неща лично аз ги знаех, за други се досещах, трети научих чак сега. Но на фона на бруталната подмяна на историята у нас през последните 25 години това е труд, който отваря вратата към истината, многократно силом затръшвана. Книга, която взривява общоприетите стереотипи, подлага на съмнение някои от най-големите митове на съвремието ни и излага на показ тъмните страни на американската действителност и политика.
След книгата изгледах и едноименния 10-сериен документален филм, който само отчасти повтаря написаното.
Става дума за "Премълчаваната история на САЩ" с автори Оливър Стоун и Питър Кузик.
Все още се чудя как книгата, издадена у нас от "Милениум", е била допусната до пазара. Колкото до филма, може да го гледате единствено в интернет. Доколкото ми е известно, нито една наша телевизия все още не се е осмелила да го излъчи.
Стоун е един от най-големите американски режисьори, носител на три награди "Оскар", интелектуалец от световна величина, автор на някои от малкото стойностни филми, създадени в Холивуд: "Взвод", "Роден на 4 юли", "JFK" и др. Кузник е професор по история и директор на Института за ядрени изследвания.
За мислещата част от моето и по-старото поколение нещата в книгата не са новост, но младите си нямат и понятие от тях. Техните мозъци са промивани ежедневно от пропагандата, че Америка е добра, справедлива и велика страна, която винаги се бори за свобода. Мит, който се втълпява през годините на измисления преход и в който те зомбирано вярват. Но това не е странно, защото вече колко правителства управляват под натиск отвън и защитават чужди интереси. И макар че това е история на САЩ, тя е важна и за нас, като поставени под американско влияние. Интересно и важно е да прочетем един различен от общоприетия разказ. 
Авторите на книгата наблягат на факта, че бизнесът е този, който управлява политиката на САЩ и се облагодетелства от нея. Поради тази причина американците се намесват във вътрешните работи на редица страни, включително и с военна сила, като свалят неудобни за тях правителства. Книгата разкрива някои от най-мръсните тайни на американския милитаризъм и империализъм, които постепенно подменят демокрацията. 
Така че прочетете тази книга! Гледайте този филм! Докато не ги забранят...

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ