23 Октомври 2020петък09:27 ч.

Светът е малък

Проблемното дете на Европа?!

/ брой: 78

автор:Николай Коев

visibility 1864

Всички знаем онази прекрасна тъжна песен за лежащия болен Миле Попйорданов и тъгата на майката, която не може да му помогне. И като стар спекулант с писаното слово все си представям, че близката до сърцата ни Македония (северната, де), е легнала в немощ, а старата й българска майка е безсилна да я вдигне на крака. Защо? Ами защото и тя се превива слаба под напора на разнопосочни течения, които съвсем не се оказват бленуваният Гълфстрийм на благоденствието и справедливостта.

Македонските ни братя гласуваха на първи тур за президент. Но нито един от двамата основни кандидати не бе обсипан с цветята на победата. Причината е ясна, а резултатът - очакван. Разликата между представителя на управляващата коалиция около СДСМ Стефо Пендаровски и опонента му от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова е едва няколко хиляди гласа при ниска избирателна активност. Трябва обективно да отчетем, че гласувалите неалбанци са дали предпочитанието си за ВМРО. А това е само един от важните поводи за сериозен размисъл, че албанският фактор в Северна Македония е незаобиколим в сегашната реалност.

В този първи етап от президентската надпревара обаче има един тържествуващ. И това е третият кандидат за поста държавен глава, албанецът Блерим Река, представляващ две малки парламентарни партии - Алианс на албанците и БЕСА. Той е обречен на флирт от страна на ВМРО-ДПМНЕ преди втория тур, а защо не и на пазарлък със социалдемократите. Те това го умеят. Да не говорим, че Река надделя над коалиращата се с властимащите голяма албанска формация ДСИ на Али Ахмети в традиционно "техни" общини - Тетово, Гостивар, Дебър, Връбчище и Арачиново. А това вече е тежка диагноза за старите етнически еквилибристи, но и прогноза, че в албанския електорален сектор в Македония настъпват сериозни промени.

Повече от ясно е, че във втория тур в Македония всеки ще извади своето скрито оръжие от торбата с изненадите. Но отсега личи и подходът в лексиката за електорално облъчване. Пендаровски например загърбва общоприетата в Европа и света толерантност към предшественика си с думите, че цели 10 години "тази страна" е нямала президент. Отиващият си президент пък пожела смирено на своя приемник по-мирен и по-успешен мандат. От своя страна Давкова очевидно ще продължи да избягва умишлено наименованието Северна Македония, което подсказва непризнаване на договореностите с Гърция. Тя неизбежно ще пледира и за единство и разум в избора, за да не остане Македония, както тя казва, "погребана в прехода".

У съседите ни край Вардар сега се шегуват, че във втория тур на 5 май ще гласуват все още останалите в Северна Македония. Блерим Река заяви, че причината за ниската активност е изселването на една четвърт от населението. Официалната статистика мълчи за този процес, но явно той при изборите създава проблеми. Така че заветният праг за победа от поне 40% от регистрираните избиратели (723 253 души при имащи право на глас 1 808 000) е не толкова лек за преодоляване. А и двете страни - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, имат скрити козове - бойкот на втория тур при невъзможност за победа; изход от патовата ситуация чрез промяна на конституцията; парламентарна процедура за избор и пр. Друг е въпросът дали за страната е полезно точно сега навлизането в изборна криза при президентските избори. Или един парламентарен вот би довел до по-дълготрайна политическа стабилност и опровергаване на скептиците, че малката балканска република е "проблемното дете на Европа"? Отговорът е на Скопие. 

        

 

COVID-19: Близо 1800 заразени са в болница

автор:Дума

visibility 59

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 215

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 343

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 185

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ