04 Август 2021сряда22:54 ч.

Приказките на Романьола Мирославова

Фантазията на писателката е обходила столетията, за да ни поднесе свой приказен свят, разпростиращ се от сътворението до съвременния компютърен век

/ брой: 207

visibility 804

Ана Александрова

Приказната книга на Романьола Мирославова "Вещицата и нейните деца" (издание на ИК "Персей") представлява любопитно, добросърдечно послание, родено от ревностно бликнала потребност за сътворяването на увлекателно, полезно четиво, адресирано към подрастващите. Създадена е даровита авторска творба, разкриваща дълбока етична осмисленост; едно успешно, нравоучително произведение, рожба на безспорно писателско дарование и богат интелект.
Оригиналната, прекрасно оформена и илюстрирана с репродукции на световни майстори книга подсказва преди всичко как трябва да се тълкуват вековно съществуващи литературни документи, за да будят, наред със своята увлекателност, жажда за откриване на нови, правилни посоки във формиране душевността на поколенията. Сътворените картинни истории са увлекателни, те напомнят своеобразни поетични есета. С просветителска яснота в тях се сочи правилният път на жизнено поведение, будят се високи художествени пориви и жажда за нравствено съвършенство. Задушевност и проникновение развълнувано струят от драматично раздвижения рисунък. Вроден вкус насочва перото на авторката към нравствено красивото, с увереност и интензивност изрича тя приумиците на творческото си въображение. Като че ли фантазията на писателката е обходила столетията, за да ни поднесе свой приказен свят, разпростиращ се от сътворението до съвременния компютърен век. Естествен е поучителният извод от нравствения смисъл, вложен в обрисуваните драматични събития, втъкани в опоетизираната словесна повествователност. А красиво въображение е така нужно днес!Наред с неизмеримия запас от научни знания, то е безкрайно необходимо за постигането на нравствени идеали! Та нима не е опасно, че от ден на ден изкуството все по-рядко насочва вниманието си срещу заразителната сила на злото, в борбата за овладяването на морални ценности! За нравствени подвизи като че ли в културната ни панорама място няма! Забравя се щастието да се мечтае за душевно съзряване чрез възвишеността на изкуството! А не трябва ли фантазията да подчертае първозданната красота на нравствеността в нашия чалгализиран свят, наситен с така излишните битови подробности за живота на героизирани блудници и престъпници?!? Не трябва ли да се обостри чувствителността и в глъбините на душата да се формира устремеността към едно етично, възвишено битие? Не бива да се забравя, че въображението, господар на истинното, е един от властните владетели във формирането на духовна красота. Затова покорява успешното извеждане на композиционната идея в подбора на фабулния материал, подбран от Романьола Мирославова, както и нейната нравствена позиция. Читателят е увлечен не само от осъществяването на оживелите библейски мотиви. Завладява историческата релативност на римските легенди с техните драматични стълкновения и нравствена възвишеност, както и поетично сътворените съвременни, приказни разкази.
Съчинените сказания могат да се разглеждат и като увлекателни есета. Защото наред с оживелите митове, претворени с поетична лаконичност и цветист език, ни завладява нравственият смисъл, втъкан в естетизираната словесна изразност. И през вековната дрезгавина на умело цитираните и преразказани библейски и исторически събития, пробуденият интерес на читателя долавя сърдечната добронамереност, налагаща печата си над всичко, сътворено от перото на авторката. Подсказано е и как трябва да се тълкуват избраните легенди, за да могат да се формират в младите читатели правилни насоки на обществено поведение. Фантазията на Романьола Мирославова, обходила творчески столетията, с правдивост, задушевна проникновеност и многобагрено майсторско въображение превръща приказните си истории в необходима за подрастващите духовна храна. Поезията трябва да заеме водещо място в тяхното съзряване. Затова е така ценна творческата позиция на писателката, превърнала новата си книга "Вещицата и нейните деца" в апологетично четиво, наситено от ползотворни идеи, възславящи с остроумие и поетичен език нравствеността, симбиозата на изкуствата и най-човешкото в човека.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ