08 Април 2020сряда16:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Президентът вече може да иска информация от шефа на ДАНС

Депутатите дадоха "зелена" светлина на комисията за контрол над спецслужбите и на СРС

/ брой: 153

автор:Юлия Кулинска

visibility 245

Президентът вече може да изисква и получава анализи от ръководителя на ДАНС по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност. Това решиха единодушно депутатите вчера, след като гласуваха на първо четене промените в закона за ДАНС, внесени от Сергей Станишев и Лютви Местан. Участие в обсъждането взе и временно и.д. председател на агенцията Владимир Писанчев. С новата разпоредба се разширяват и конкретизират  правомощията на държавния глава, се казва в мотивите на вносителите. "Президентът като държавен глава, олицетворяващ единството на нацията, трябва да бъде всестранно информиран по всички проблеми във връзка с възложените му от Конституцията функции. Освен това като възглавяващ Консултативния съвет за национална сигурност той трябва задължително да разполага с информация от всички държавни органи и институции, свързана с отбраната и националната сигурност на страната", смятат Станишев и Местан.
Депутатите обсъдиха в отсъствието на вносителите втори законопроект за промени в  закона за агенцията, предложен от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ. Бившите управляващи настояват председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента по предложение на МС, а не да се избира от парламента, както е записано в настоящия закон. Проектът беше отхвърлен от народните представители от БСП, ДПС и "Атака" с мотива, че с него се възстановяват правните норми, които бяха в сила до промяната му от 14 юни 2013 г.
Депутатите приеха и вътрешни правила за реда и работата на комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Комисията ще осъществява парламентарен контрол върху ДАНС, НРС, НСО, служба "Военна информация" към МО, Държавната комисия по сигурността на информацията и новата ДАТО, която е правоприемник на специализираната дирекция "Оперативни технически операции" в МВР. Членовете на комисията могат да осъществяват пълен контрол върху приключили преписки и оперативни дела. По текущи оперативни дела на службите за сигурност депутатите ще могат да упражняват контрол само за спазване на процедурите, предвидени в законите и вътрешните правилници. Комисията ще защитава правата и свободите на гражданите срещу незаконното подслушване и ще разглежда сигнали за евентуални нарушения при прилагането на СРС.
 

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ