30 Октомври 2020петък13:54 ч.

снимка БГНЕС

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Обработката на данните само от „Информационно обслужване” нарушава разпоредби за борба с монопола, смята Румен Радев

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 530

Президентът Румен Радев изпълни заканата си да наложи вето на измененията в Изборния кодекс, прокарани от управляващото мнозинство. Според него с тях кабинетът търси избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали, белязали управлението през последните години.

Бягство от отговорност е и прехвърлянето на ЦИК на решението за купуване или наемане на машини, тъй като това е вменено на законодателя през Конституцията. В същото време комисията е лишена от възможност да определи изпълнител за компютърната обработка на данните от гласуването, като изцяло вменява това на "Информационно обслужване" АД, посочи президентът. Според него така са пренебрегнати разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция.

 "С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите", категоричен е Румен Радев.

Президентът подчерта, че разширяването на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самооуправление трябва да се случва при ясни правила и без противоречие с Конституцията. "Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт. Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнение в честността на изборите и за тяхното оспорване. Не мога да подмина и да не обърна внимание на факта, че промените на толкова важни правила броени месеци преди изборите, без реален дебат по същество и без детайлна оценка за въздействие, са пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от дебата", мотивира ветото си той. 

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 86

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ