05 Април 2020неделя21:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Претоплен боб

/ брой: 136

автор:Валентин Георгиев

visibility 973

След местните избори бил подходящ моментът отново да се дебатира дали общините да могат да налагат допълнителен данък върху доходите на гражданите, който да остава при тях и така да се финансират общински проекти. Идеята ни в клин, ни в ръкав лансира вицепремиерът Томислав Дончев пред столичен вестник и с право бе отрязан от наставника си Борисов. Да предлагаш вдигане на данъци точно преди избори е като да режеш клона, на който седиш. Баце доста ще трябва да обикаля с джипката, за да го неутрализира. А да се изтървеш, че ще го правиш след тях, означава, че нарочно изчакваш, за да стовариш секирата, когато всичко вече е отминало. 

Меракът за въпросната надбавка над 10-те процента плосък данък, който всички плащаме, впрочем не е нова. Преди 2 години ГЕРБ се опитаха да я пробутат, сега отново Дончев говори за още 2% отгоре. При повсеместната беднотия в държавата обаче тогава не се намери достатъчно подкрепа в парламента, а обществената реакция бе подчертано негативна. И властта би отбой. Сегашните изявления не са нищо повече от претоплен боб. 

Дебатът обаче си струва. Ако ГЕРБ наистина са толкова загрижени за общините, можем да им предложим други варианти. Защо например въвеждането на подобен общински данък да е за сметка на ново товарене на гражданите? Да намалят държавните данъци и такси и да го въведат като вид компенсация, която наистина да остава в общините. Само че не им изнася, нали? А какво да кажем за прословутия милиарден излишък? Вместо Борисов да го раздава лично на когото реши - да се въведе със законов регламент финансиране от него и на местно ниво. Ама това съвсем не върви, особено след като хазната се ошушка за покупка на Ф-16.

А къде са ви парите от европроекти? Харчат се за евтин асфалт и се усвояват от близки фирми. Така че по-полека с дежурните лъжи за детски градини. Най-добре вземете пример от "фалиралата" Гърция или от Румъния, където свалят, а не вдигат налози.     

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 61

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ