23 Септември 2021четвъртък11:31 ч.

Премиерът започна преговори за изборните машини

Стефан Янев покани на разговори доставчиците, Общественият съвет към ЦИК очаква вот без техника в чужбина

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 492

Министър-председателят Стефан Янев направи опит да реши въпроса с осигуряването на машини за изборите и покани на среща шефа на фирма "Сиела Норма", която трябваше да достави нова техника и да препрограмира наличната. Ден по-рано ЦИК реши да прекрати преговорите с компанията заради отказа ѝ да извърши услугата за 6,5 млн. лева без ДДС. "Сиела Норма" твърди, че разчетите на комисията се грешни и няма как машините да бъдат получени за такава сума. На влизане в Министерския съвет Веселин Тодоров обясни, че Янев е поискал да види разчетите им. Той настоява, че необходимата сума е 14 млн. лева без ДДС, а фирмата му дори била готова да работи на себестойност без печалба. "Ще обявяват, няма как да не обявят нова поръчка или някаква нова процедура, но със сигурност не може повече да бъде прекратена. Или анекс към действащия договор, или нова поръчка", прогнозира бъдещите действия на ЦИК Тодоров. До приключването на редакционния брой нямаше яснота има ли резултат от срещата.
Гласуването в машини в чужбина няма как да се случи след отказа на компанията  "Сиела норма" да достави допълнителни устройства за предсрочните избори на поисканата от ЦИК цена, прогнозира по-рано Стоил Цицелков, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, в радоинтервю. Той уточни, че в света няма практика да се разнасят машини в различни дестинации.
Изтече срокът за регистрация на листите на партиите и коалициите за участие в предстоящите на 11 юли парламентарни избори. Днес жребий в ЦИК ще определи номерата на интегралната бюлетина на отделните фармации. Официално предизборната кампания започва на 11 юни.
До 15 юни могат да се подават заявления за гласуване в чужбина. Извън страната ще има рекорден брой секции - около 800, но въпреки това от МВнР призовават българите зад граница да подават заявление, защото това ще улесни изборния процес в самия ден и няма да се налага да се подават декларации, че избирателят не е гласувал на друго място. Окончателният брой на секциите зад граница ще бъде обявен до 18 юни. Избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да го заявят до 26 юни.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ