30 Септември 2020сряда22:31 ч.

Здраве

Предоверяването на апаратурата води до грешки в диагностиката

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 853

Предоверяването на апаратурата е четвърта причина за грешки в диагностиката на автоимунните ревматични заболявания. Данните са изнесени от проф. Марвин Фитслер по време на симпозиум в Германия и касаят изследване, проведено в САЩ. Според същото изследване хората с автоимунни ревматични заболявания посещават средно 6 лекари, докато им бъде поставена диагноза, която се забавя средно с 2,1 години. Според началника на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев "приемането на един резултат безкритично, както е подаден от машината, е много сериозен проблем и в България, за който обаче никой не говори. Твърде често приписваме на машините способността да "разчитат", докато те всъщност не могат да "четат" - разпознаването не е разбиране, в него няма контекст". Проф. Кюркчиев е категоричен, че ролята на висшия медицински персонал е да мисли в контекста върху получените резултати. 

"Това е причината Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" да разшири обхвата на безплатните тестове за антинуклеарни антитела (АНА), които са едни от първите предвестници на много автоимунни ревматични заболявания, обяснява българският имунолог. 

Досега безплатните изследвания бяха насочени към здрави или с неуточнена симптоматика майки, сестри и дъщери на пациенти със системен лупус еритематозус, прогресивна системна склероза и първичен синдром на Сьогрен. Те вече ще обхващат и синове, бащи, братя на пациенти с изброените заболявания. 

Лабораторията по клинична имунология използва имунофлуоресцентен тест за откриване и количествено определяне на антинуклеарни антитела. За разлика от останалите методи, при които резултатите се получават под формата на числа, тук крайният резултат е образ. Различните образи са групирани в 29 типа. Тъй като AНA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги ревматолози, гастроентеролози, невролози къде да съсредоточат търсенето си и съответно какво автоантитяло може да се очаква при дадения пациент. Това ще бъде и знак за тези хора, които все още са здрави, да водят протективен начин на живот, който включва:

"Да не използват перорални контрацептиви, защото съдържат естрогени, които стимулират автоимунния отговор;

"Да се откажат от пушенето, което е свързано с автоимунните заболявания;

"Да повишат двигателната си активност

"Да ограничат приема на имуностимуланти. Много хора смятат, че това ги предпазва от болести. Истината е, че тези препарати имат своето място при имунодефицитни състояния, те предпазват частично от инфекции, но за хора с автоимунна предиспозиция са абсолютно противопоказани;

"Да се самонаблюдават за кожни, ставни прояви или нетипични температурни състояния.

Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изследва безплатно за АНА автоантитела роднини по права линия на пациенти с автоимунни ревматични заболявания.

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 186

Само 15% от малките фирми са на свободния пазар

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 186

2000 фирми още чакат "спешната" помощ от властта

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 186

Русия и САЩ: Турция да спре намесата в КарабаХ

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 77

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 61

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 61

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ