20 Февруари 2020четвъртък01:25 ч.

Здраве

Предоверяването на апаратурата води до грешки в диагностиката

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 447

Предоверяването на апаратурата е четвърта причина за грешки в диагностиката на автоимунните ревматични заболявания. Данните са изнесени от проф. Марвин Фитслер по време на симпозиум в Германия и касаят изследване, проведено в САЩ. Според същото изследване хората с автоимунни ревматични заболявания посещават средно 6 лекари, докато им бъде поставена диагноза, която се забавя средно с 2,1 години. Според началника на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев "приемането на един резултат безкритично, както е подаден от машината, е много сериозен проблем и в България, за който обаче никой не говори. Твърде често приписваме на машините способността да "разчитат", докато те всъщност не могат да "четат" - разпознаването не е разбиране, в него няма контекст". Проф. Кюркчиев е категоричен, че ролята на висшия медицински персонал е да мисли в контекста върху получените резултати. 

"Това е причината Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" да разшири обхвата на безплатните тестове за антинуклеарни антитела (АНА), които са едни от първите предвестници на много автоимунни ревматични заболявания, обяснява българският имунолог. 

Досега безплатните изследвания бяха насочени към здрави или с неуточнена симптоматика майки, сестри и дъщери на пациенти със системен лупус еритематозус, прогресивна системна склероза и първичен синдром на Сьогрен. Те вече ще обхващат и синове, бащи, братя на пациенти с изброените заболявания. 

Лабораторията по клинична имунология използва имунофлуоресцентен тест за откриване и количествено определяне на антинуклеарни антитела. За разлика от останалите методи, при които резултатите се получават под формата на числа, тук крайният резултат е образ. Различните образи са групирани в 29 типа. Тъй като AНA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги ревматолози, гастроентеролози, невролози къде да съсредоточат търсенето си и съответно какво автоантитяло може да се очаква при дадения пациент. Това ще бъде и знак за тези хора, които все още са здрави, да водят протективен начин на живот, който включва:

"Да не използват перорални контрацептиви, защото съдържат естрогени, които стимулират автоимунния отговор;

"Да се откажат от пушенето, което е свързано с автоимунните заболявания;

"Да повишат двигателната си активност

"Да ограничат приема на имуностимуланти. Много хора смятат, че това ги предпазва от болести. Истината е, че тези препарати имат своето място при имунодефицитни състояния, те предпазват частично от инфекции, но за хора с автоимунна предиспозиция са абсолютно противопоказани;

"Да се самонаблюдават за кожни, ставни прояви или нетипични температурни състояния.

Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" изследва безплатно за АНА автоантитела роднини по права линия на пациенти с автоимунни ревматични заболявания.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ