19 Септември 2020събота11:41 ч.

Колаж Ева Гитова

Предизвикателствата пред Банско джаз фест

Програмата се променя и уточнява до последния момент поради динамичната обстановка и решения, които се взимат във връзка с пандемията

/ брой: 149

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 250

Два дни ни делят от началото на XXIII Банско джаз фест, чиято организация неговият създател д-р Емил Илиев продължава да координира всеки момент. Може да си представим с какви трудности и неизвестности е свързано подобно начинание в днешната несигурна епидемична обстановка у нас и по света. И колко трудно е да се променя и напасва една толкова мащабна седемдневна програма с по три концерта на вечер. Която буквално допреди дни е била напълно подредена и договорена, а сега част от гостите няма да може да участват. Урош Перич и Мамбо старс бенд, с чиято програма щеше да бъде почетена 90-годишнината от рождението на Рей Чарлз, не могат да си позволят двуседмична карантина при завръщането от България в Словения и Сърбия. Британката Ейми Бейкър, с която д-р Илиев в продължение на година е разменил стотици уточняващи имейли, е изправена пред същия проблем. Джук джойнт роялс от Австрия и сръбското трио на Драган Милованович също няма да пристигнат. В съответните вечери техните места на сцената ще заемат Mike Sax & X-key, фънк бандата "SoulBmoll", Маги Алексиева-Мей и приятели и Александров рагтайм бенд. Възникнал преди дни проблем с положителни проби за КОВИД-19 отменя присъствието на фестивала и на Биг бенд Благоевград. Но Хилда Казасян ще открие първата вечер с проекта си "Jazz Summer" заедно с Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов и Димитър Карамфилов. Ново унгарско трио - Gyarfas Istvan Trio, ще видим на сцената в пиринския град, а според последна информация директорът на Нишвил джаз фест Иван Благоевич ще изпрати един сръбски бенд на Банско джаз фест, на който ДУМА е медиен партньор. 

"Борим се с разпоредбите на някои европейски страни, които поставят под карантина всички, завърнали се от България граждани и това предопределя невъзможността им да дойдат на фестивала в Банско", казва д-р Емил Илиев. Лекар дерматолог с дългогодишен опит и практика, той е направил всичко възможно за улесняване и сигурност на гостите. Обърнал се е към специализирана лаборатория, която ще взима проби на пристигащите музиканти още на летището и ще ги обработва за часове, а също и преди тръгването от България към родните им страни.

Както ДУМА писа, в "залата" под звездите на пл. "Никола Вапцаров" в Банско ще бъдат предприети необходимите мерки за дистанциране на публиката, като се продават билети за половината от местата. Тази година за първи път проявата е с платен вход - 20 лв. за вечер, така ще се осигури ред за допускане на зрителите до пейките. А и кризата дава своето финансово отражение, макар главните спонсори - Община Банско, Фибанк и Виваком, отново да застават с определени средства зад авторитетния международен музикален форум. Д-р Илиев съобщи, че за първи път той няма да бъде предаван директно по Българското национално радио.

Въпреки голямото желание, осемгодишните усилия на д-р Илиев и готовността на паметника на Вили Казасян, Алеята на джазмените няма да бъде открита това лято. Общината още не е взела решение къде да бъде обособен този мемориален кът. Но авторът на скулптурата Александър Хайтов ще я занесе в Банско и ще я представи пред публиката. Той е готов и с новия паметник на Людмил Георгиев. По този повод д-р Илиев с огорчение сподели, че малцина, освен него самия, са откликнали на призива да се събират дарения за изработване на творбите, които ще бъдат поставени в почетната алея. "Но аз съм упорит човек и няма да се откажа да осъществя това важно начинание за съхраняването на националната ни памет", заяви д-р Емил Илиев.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ