07 Юли 2020вторник09:05 ч.

Предизвестеният избор на Гешев е на 14 ноември

Атанаска Дишева от ВСС призна, че се притеснява след критичното си становище срещу единствения кандидат за главен прокурор

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 845

ВСС ще се произнесе за втори път кой да бъде новият главен прокурор този четвъртък. Предизвестеният резултат е ясен не само защото Иван Гешев е единственият кандидат, а и от дневния ред на магистратите. По първа точка те ще разгледат указа, с който президентът Румен Радев върна предложението за назначаването на Гешев, втората е повторно гласуване на единствената кандидатура. За да получи поста, настоящият заместник на Сотир Цацаров трябва да получи 17 гласа, при първия вот той събра подкрепа от 20 души, а само четири бяха против. И четиримата, които не го подкрепиха, са от Съдийската колегия на ВСС.

"Президентът е президент и конституцията му дава право както да подпише указ, така и да го върне. Конституцията дори не го задължава да мотивира връщането, в интерес на истината чест му прави, че той го направи по най-открития начин. Президентът обяви своите мотиви, дали ги приемам или не - това е съвсем друг въпрос. В това няма тъмен подтекст", коментира вчера Цацаров. Той отново каза, че той ще гласува "за" настоящия си заместник.

"Не се притеснявам от "поправителния изпит". Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден", заяви Иван Гешев. В отговор на въпрос дали Конституционният съд няма да спре избора му, той отвърна, че се търсела някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея. По думите му заради работата му през последните години много хора се притеснявали, че прокуратурата активно противодейства на престъпността, били засегнати сериозни икономически интереси за милиарди. Той отново повтори тезата си, че е мишена на олигарси, някои от които още били в ареста. Гешев смята, че малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не бил сред тях.

Атанаска Дишева, която е сред четиримата членове на ВСС, гласували "против" кандидатурата на Гешев, обясни пред БНР, че ситуацията трябва да бъде обстойно обсъдена. "Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната", заяви тя. Според нея в мотивите на президента за връщането на назначението се съдържат индикации за преценката му относно професионалните и нравствените качества на Гешев.

Дишева сподели, че е притеснена след изказаната си критична позиция. "Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда", заяви членът на ВСС.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 164

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 615

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 687

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ