11 Декември 2019сряда10:40 ч.

Предизвестеният избор на Гешев е на 14 ноември

Атанаска Дишева от ВСС призна, че се притеснява след критичното си становище срещу единствения кандидат за главен прокурор

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 408

ВСС ще се произнесе за втори път кой да бъде новият главен прокурор този четвъртък. Предизвестеният резултат е ясен не само защото Иван Гешев е единственият кандидат, а и от дневния ред на магистратите. По първа точка те ще разгледат указа, с който президентът Румен Радев върна предложението за назначаването на Гешев, втората е повторно гласуване на единствената кандидатура. За да получи поста, настоящият заместник на Сотир Цацаров трябва да получи 17 гласа, при първия вот той събра подкрепа от 20 души, а само четири бяха против. И четиримата, които не го подкрепиха, са от Съдийската колегия на ВСС.

"Президентът е президент и конституцията му дава право както да подпише указ, така и да го върне. Конституцията дори не го задължава да мотивира връщането, в интерес на истината чест му прави, че той го направи по най-открития начин. Президентът обяви своите мотиви, дали ги приемам или не - това е съвсем друг въпрос. В това няма тъмен подтекст", коментира вчера Цацаров. Той отново каза, че той ще гласува "за" настоящия си заместник.

"Не се притеснявам от "поправителния изпит". Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден", заяви Иван Гешев. В отговор на въпрос дали Конституционният съд няма да спре избора му, той отвърна, че се търсела някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея. По думите му заради работата му през последните години много хора се притеснявали, че прокуратурата активно противодейства на престъпността, били засегнати сериозни икономически интереси за милиарди. Той отново повтори тезата си, че е мишена на олигарси, някои от които още били в ареста. Гешев смята, че малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не бил сред тях.

Атанаска Дишева, която е сред четиримата членове на ВСС, гласували "против" кандидатурата на Гешев, обясни пред БНР, че ситуацията трябва да бъде обстойно обсъдена. "Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната", заяви тя. Според нея в мотивите на президента за връщането на назначението се съдържат индикации за преценката му относно професионалните и нравствените качества на Гешев.

Дишева сподели, че е притеснена след изказаната си критична позиция. "Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда", заяви членът на ВСС.

Депутатите избират шеф на КПКОНПИ

автор:Дума

visibility 33

Остава облачно и мъгливо в сряда

автор:Дума

visibility 439

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 222

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 207

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ