26 Март 2023неделя05:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Предизборни страсти в Румъния

Политическите сили се готвят за ожесточена борба

/ брой: 153

автор:Васил Савов

visibility 1480

Отзвукът от евроизборите още не е заглъхнал, а вече се подклаждат пламъците на кампанията за президентските избори в Румъния. До тях остават няколко месеца, обаче политическите сили са настръхнали за ожесточена борба. И опозиционните, и проправителствените сили обсъждат своите кандидатури за държавния глава. Социалдемократическата партия (СДП) има намерение да проведе предварителни избори за кандидат-президента.
Няколко дни преди своя извънреден конгрес Националлибералната партия (НЛП) се изправи пред две противоположни групировки. Групировката на бившия председател Крин Антонеску и на сегашния временен председател Клаус Йоханис правят отчаяни усилия "да затворят устата" на бившия премиер Калин Попеску Търичану, който бе изключен от партията, но се ползва още с влияние в нея. Той създаде "Инициативна група за запазване на либералната идентичност" и се обяви за възстановяване на Социаллибералния съюз със социалдемократите. Коментаторите определиха извънредния конгрес на националлибералите за "прусашки", тъй като се очаквала чистка на кадри и промяна на устава.
Същевременно ръководството на НЛП поде инициативата за обединение с Демократическо-либералната партия (ДЛП) с цел укрепване на румънската десница. Освен това бяха предприети стъпки към напускане на групата АЛДЕ в Европарламента и присъединяване към ЕНП. Очевидно сегашното ръководство на партията е решило да насочи по-надясно нейната политика.
От такива съображения то подписа споразумение с ДЛП за създаване на съюз като първа крачка към сливането на двете партии, което трябва да стане до септември. Започна кампания за спечелване на мнозинство в областните съвети в страната с привличане на по-малките партии.

Изкарване на "кирливите ризи"

Както потвърждава досегашният опит, предизборните кампании обикновено се предшестват от разобличения - действителни или фиктивни, на партийни ръководители за извършени неправомерни деяния. Изкарват се на бял свят и връзките с икономически и финансови групировки и отделни олигарси. Тези дни румънският печат съобщи за повдигнати обвинения срещу председателя на Областния съвет в Нямц, който като собственик на фирми е ощетил държавата с 200 милиона леи. Заемал е досега ръководни постове в различни политически партии в областта. Вестник "Зиуа" излезе с разкрития за притежаването на 3 апартамента и 3 къщи, някои добити незаконно, от временния председател на НЛП Клаус Йоханис. В придобиването на недвижимата собственост е участвала и съпругата му.
На мерника на правораздавателните органи неотдавна попадна и Мирча Бъсеску, брат на президента Траян Бъсеску. Националната дирекция за антикорупция започна разследване с обвинения за злоупотреба с влияние от него и присвояване на голяма сума пари. Предадени му били 600 хил. евро, за да съдейства за освобождаване от затвора на престъпник рецидивист. От тази сума са били предназначени пари и за "Траян"? Президентът отхвърли тези обвинения и заяви, че това може да докаже само правосъдието. Парламентът обаче гласува декларация за оставка на президента. "Зиуа" от своя страна публикува официални документи за закупена неправомерно от президента земя в област Кълъраш.

Властовите алтернативи през есента

Както левицата, така и десните сили се готвят за изборите през есента, но съзнават, че резултатите зависят и от малките партии. Въпреки своето парламентарно мнозинство Социалдемократическата партия разчита на подкрепата на консерваторите, на партията на Дан Дяконеску и други по-малки партии. Десницата пък обръща поглед към унгарската партия ДСУР и  партията "Народно движение", намираща се под покровителството на президента.
Създаването на коалиции при избори и в управлението на страната се утвърди през последните десетилетия. Понякога те са краткотрайни. Социалдемократите са образували коалиции ту с НЛП, ту с ДНП, в зависимост от политическата обстановка. Това се наложи от развоя на събитията след като следдекемврийският период постави острото противопоставяне на левицата и десницата. Последва период на организиране на политическите сили не на идейна основа, а на личностна.
Много често се образуваха политически полюси около президента и премиера. Но противопоставянето между двата полюса ги обезличаваше и създаваше раздвоение сред населението. Враждебното отношение между личностите се оказа неефективно. Въпреки смяната на правителства през изтеклите близо 25 години, халът на мнозинството от населението не се подобри. Участието в изборите все повече намалява. Затова изборът на парламент или на президент се извършва с все по-малко участващи. Вестник "Дилема" определи ротацията във властта като "курс на автобус, който се кара от почерпен шофьор". Но ротацията продължава. Кой ще е следващият водител?
 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ