22 Септември 2021сряда04:36 ч.

Предизборни дни в Румъния

Социалното недоволство се изостря

/ брой: 253

автор:Васил Савов

visibility 2115

Нормално преди всеки вот социално-политическата обстановка да се изостря. Така и сега в северната ни съседка преди парламентарните избори на 11 декември двубоят управляващи-опозиция вдига градуса на напрежението. За това свидетелства и обявената тези дни стачка на медицинските служители. Близо 100 000 души от здравните заведения искат увеличение на заплатите и подобряване на трудовите условия. Протестите избухнаха, въпреки че в средата на годината министърът на финансите обяви увеличение на заплатите им с 10 процента. Недоволство предизвикват големите различия в заплатите. Един стажант-лекар например получава колкото чистачките. През последните години страната напуснаха хиляди лекари и медицински сестри. Медицинските услуги се влошиха.
Протестите на медицинските служители в началото на годината бяха организирани от Синдикалната федерация "Хипократ" и Федералната камара на медицинските синдикати. Сега начело застана Федерацията "Санитас". Синдикалните организации в здравеопазването имат различия, но това не пречи да атакуват правителството.
Към протестни действия през септември прибегнаха и селскостопанските труженици. В центъра на протеста бе насърчаването от правителството на продажбата на земя на чужди граждани. "Искаме си земята обратно", скандираха селяните. Те поставят и въпроса за национализация на земята.
Селскостопанската площ в Румъния се изчислява на 14,8 мил. хектара, от които 10 млн. хектара са обработваеми. Но 1/3 от тях вече е собственост на чужденци. При това предмет на продажба са плодородни земи в отделните области. Статистиката отчита спад на продажбата на продукцията от румънски производители поради увеличаването на вноса отвън. Неравностойната конкуренция обезлюдява селата. Вестник "Адевърул" посочи село, в което от 27 години няма раждаемост.
Предмет на покупко-продажба са и промишлени обекти. Енергийната система "Хунедоара" е пред фалит. Няма ги вече емблематичните румънски заводи "Тракторул", "Електропутео", "Вулкан". "Извършената трансформация показва, писа в. "Журналул", как румънската икономика се разви и на мястото на производството дойдоха консумацията и услугите". Търговията бе овладяна от чуждестранните молове.
Правителството се стреми да привлече чуждестранни инвестиции, за да насърчи икономическото развитие. Премиерът Дачян Чолош изтъкна пред парламента някои икономически показатели през изминалия период на тази година. Икономическият ръст през първото полугодие на т.г. в сравнение със същия период на м.г. е нараснал с 5,2%, броят на заетите се е увеличил със 152 000 души, заплатите са увеличени с 12 процента. Загубеното трудно се възстановява...
Вътрешните проблеми са предмет на оживени спорове в политическите дискусии. Бяха преодолени споровете за датата на предстоящите избори. Управляващи и опозиция обсъждат въпроса за бъдещото правителство след изборите. Социалдемократите критикуват премиера, който се ползва с подкрепата на дясната Националлиберална партия (НЛП). Чолош е безпартиен, но националлибералите го канят да оглави партията и да стане министър-председател. Лансира се и предположение, че президентът Йоханис, поради влиянието на социалдемократите, може да прибегне към съставяне на коалиционно правителство на двете партии. Вотът ще покаже.
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ