05 Октомври 2022сряда22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Предизборен лабиринт в Румъния

На фона на все още неприключилата икономическа депресия от 2008 г. доверието на избирателите в северната ни съседка към политиците и европейските структури продължава да спада

/ брой: 108

автор:Васил Савов

visibility 2303

Гражданите на северната ни съседка отново са призовани да дадат своя вот. На 5 юни са насрочени местни избори в сложна и необичайна икономическа и политическа обстановка. Тя бе обрисувана от гуверньора на Румънската национална банка Мугур Исъреску, който изрази известно безпокойство.
"Вече 10 години, заяви той, Румъния се лута в бурни води, преминавайки от криза в криза. Някои казват, че икономическата депресия от 2008 г. не е завършила и продължава." И той добавя, че европейската икономика се намира системно в риск поради непрекъснати промени, пред сигурност от насрочения в Англия референдум за излизане от ЕС.

Финансово-икономически неволи

През последния период в страната се състояха протести за увеличение на заплатите в различни сектори. Внушителни бяха демонстрациите, организирани от синдикатите в здравеопазването. Освен увеличаване на заплатите, исканията включваха регламентиране на работното време и др. Премиерът Дачян Чолош заяви, че няма пари за увеличение на заплатите, тъй като "правителството не може да си позволи нарушение на бюджетното равновесие".
Икономическите анализатори излязоха с прогноза за бюджетния дефицит на Румъния за 2017 г. от 3,8%. А това означава превишаване на установения от ЕС дефицит от 3%. Нарушението идва от увеличените м.г. разходи и небалансираност в търговския баланс. Вносът на страната е бил двойно по-голям от износа. Изтъква се възможността от външни заеми от МВФ и ЕС. Но кой може да каже при какви условия.
С нова острота се поставя проблемът с корупцията. Въпреки постигнатите добри резултати срещу нея. Той бе повдигнат тези дни от Калин Попеску-Търичану, председател на Сената. Търичану потвърди нарасналата корупция, внасяна от чуждестранните корпорации. "Съществуващата преди дребна корупция намалява - каза той - но расте голямата корупция." Установява се, че в страната се строят автостради, които се разпадат след откриването им и поради корупция струват повече от вече построените. Румънското академично дружество публикува данни, които показват, че повишеното равнище на корупция увеличава стойността на обществените поръчки с около 35%. Вестник "Ромъния либера" излезе с таблица, на която Румъния е на първо място по степен на корупция в стойността на обектите. България е с равнище от 17%, а най-малка е във Франция - 9%. И вестникът заключава: "Корупцията не може да бъде премахната. Но както тя, така и ефектът от нея могат да бъдат снижени."
В тази връзка се поставят увеличените дългове на крупни промишлени заводи. Между тях е химкомбинатът "Олтхим", един от крупните обекти в Югоизточна Европа, който се намира пред фалит. Предстои неговото приватизиране, но получената сума от него няма да покрие дълговете. Същата съдба очаква и енергетичният комплекс "Хунедоара", чието финансово-икономическо състояние се влоши и задълженията достигнаха 1,5 млрд. леи. Между причините за това положение се сочи подписаният с швейцарска фирма договор.
Известно разочарование сред управляващите предизвика обявеният от Еврокомисията план "Юнкер", който включва инвестиционни фондове, които да ползват страните членки на ЕС. Румъния заедно с Кипър и Малта обаче не фигурира в списъка на ползващите го.

Гореща изборна кампания

Разразилата се борба против корупцията хвърля светлина върху предизборната обстановка. Съмнение прозира от поведението на редица мераклии за власт сред средната и малко под висшата йерархия на партии и администрация. Антикорупционният вятър прониква в двете равнища на местната власт - ръководители на кметствата в Букурещ и в големите градове и тези в малките селища.
В. "Адевърул" даде част от панорамата на местните избори под заглавие "Как стигнаха богаташите до главни конкуренти?" Вестникът прави анализ на усилията на много политици и бизнесмени, които се целят в местните ръководства. Между тях са представители на различни политически партии - леви и десни, големи и малки. Имуществата и паричните доходи на някои от тях не се побират в една декларация.
Най-пикантна е задкулисната надпревара за главен кмет на столицата от Националлибералната партия (НЛП). За период от два месеца преди изборите главната представителка на десните сили смени трима кандидати за високия пост и в последния момент преди изтичане на срока предложи четвърти - Къталин Предою, определян от някои негови сподвижници за "премиер в сянка".
Причините за неговото спешно представяне се крият в третия кандидат - неизвестния досега Мариян Мунтяну. Следите му водят от участник в протестните демонстрации срещу предишния режим на Чаушеску, през търговец на оръжия до ръководна фигура в манифестациите, довели до падането на правителството на социалдемократите през м.г. В някои столични вестници проникна съобщение, че е имал среща с президента, с когото е водил "сериозна дискусия за сегашното положение и перспективите на Румъния". При това положение, въпреки някои възражения, ръководството на НЛП е дало съгласието си.
Но едно събитие в планинския курорт "Синая" е обърнало хода на събитията. Там се е състоял конгрес на европейски десни националистически партии с участието на Марин льо Пен, ръководителка на френския Национален фронт. Конгресът съвпаднал с предлагането на Мунтяну за столичен кмет.
Печатът се изпълва с коментари и характеристики на новия кандидат. Изтъква се, че "либералният курс на страната е пред нелиберална опасност" и се подчертава "голямото безсилие на румънската десница". Седмичникът "Дилема" дава свое тълкуване на случая. Мунтяну се представя за изразител на "нелиберални, националистически, религиозни опции, които се изповядват в Унгария и Полша. Ние не можем да шантажираме американците и западноевропейците с нашата геополитическа позиция", заключава авторът. В. "Евентиментул зилей" дава друго обяснение. Неговият коментатор уточнява: "Мариян Мунтяну изразява тези дни възгледите на Движението на легионерите." Движение, което се ръководи преди Втората световна война от Корнелиу Зеля Кодряну. За да предотврати нарастващия скандал и отражението му в чужбина, ръководството на НЛП в последния момент сваля кандидатурата на Мунтяну. Но това не говори ли за нещо повече? Миналата година официално бе призната партията "Нова десница".
Предизборната обстановка роди много въпроси, добили напоследък актуалност. Засилва се негативното отношение към т.нар. политическа класа. Към местната власт проявяват апетит представители на различни слоеве - бивши футболисти, артисти, свещеници. Те излизат на предизборна борба от името на политически партии. Борбата с корупцията извади на светло политици и бизнесмени на различно равнище. На наказателно преследване стана обект тези дни и бившият президент Траян Бъсеску, обвинен в корупция.
В. "Адевърул" публикува в края на април сондаж за доверието към президента, премиера и основни институции, включително международни. Данните са сравнителни - между началото на 2015 и 2016 г. Прави впечатление спадът на доверието към двете ръководни личности. За президента намалението е от 51,2 на 45,2%, а на премиера - от 30,9 на 22,6%. Както се и очакваше, най-голямо недоволство предизвикват политическите партии - от 9,9 спадът е на 8,3%. С най-висок престиж се ползват пожарникарите, армията, полицията, църквата. Показателни са данните за международни институции. С 55% доверие се ползва НАТО. Престижът на органите на ЕС е спаднал под 50%. Най-ниско е доверието към Световната банка и МВФ - 27%.
Румънските политически анализатори свързват положението преди изборите със събитията на национално и международно равнище. Някои от тях виждат началото на промени след събитията в Гърция и националистическите акценти в политиката на източноевропейски държави като Полша и Унгария. Други сочат на преден план негативните процеси в Евросъюза и напрежението на геополитическо равнище. Настроенията в местните избори ще дадат отражение и в следващите парламентарни избори.

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ