02 Март 2021вторник10:53 ч.

V европейски студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз"

Празник на приятелството и мира

Млади хора показаха отлично владеене на руски език и познания за руската култура

/ брой: 222

автор:Боян Бойчев

visibility 1301

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" бе домакин на V европейски студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз". Във фестивала участваха повече от 300 студенти, изучаващи руски език в 30 от най-добрите европейски университети в Италия, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Испания, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Турция, Чехия и др. България бе представена от ВСУ "Черноризец Храбър", ВТУ "Паисий Хилендарски", ШУ "Епископ Константин Преславски", СУ "Климент Охридски", УНСС, УНИБИТ, НБУ. 
Участниците в престижното събитие, което за втора поредна година се проведе в "Камчия", бяха приветствани от Владимир Кочин - Изпълнителен директор на Фонд "Руский Мир", който предложи да бъде създадено международна студентска организация, която, спазвайки принципите на самоуправлението, да ръководи и организира следващите издания на фестивала. Кочин предаде и поздравления от Председателя на попечителския съвет на Фонда, известния руски лингвист и Президент на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература Людмила Вербицкая.
Участниците във фестивала бяха приветствани от: генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" на община Варна, представителя на Россътрудничество за България и ръководител на Руският културно-информационен център Павел Журавльов, Любомир Коларов - представител на координационния съвет "България - Русия". Поздравителни адреси изпратиха Министерството на образованието и науката на България, Янаки Стоилов - зам.-председател на Народното събрание, депутатът Красимир Янков, проф. д-р Запрян Козлуджов - ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и много други. Специални гости бяха представители на руски обществени организации, водени от Николай Лях - държавен съветник, зам.-председател на Съюза на нациите на народите на Русия.
Програмата на фестивала, който тази година бе посветен на руското кино, беше много интересна и запомняща се, а студентите показаха не само отлично владеене на руския език, но и богати артистични заложби, които имаха възможност да разкрият както по време на състезанията, така и на великолепните концерти.
Спектакъл-ретроспекция представи историята на руското кино от първите стъпки до наши дни в няколко направления - филми, режисьори, артисти, световни награди и филми - юбиляри. Литературно-поетическата композиция бе подготвена от студенти на Московския държавен университет "М. Ломоносов". Емоционално и за зрители, и за участници протекоха състезателната игра "Интелектуален ринг", в която отборите трябваше да покажат познанията си за руското кино, и конкурсът "О, музо, бъди послушна!", в който студентите представиха музикално-сценичен етюд по музика, танц, стихове или монолози от най-известните руски ленти. Познанията по руски език също бяха подложени на изпитание, като най-добрите по руска граматика и правопис младежи се явиха на състезание по диктовка. Всички отбори участваха в забавна и увлекателна викторина, посветена на историята на Световния фестивал на младежта и студентите. Спазиха се традициите на фестивалното младежко движение - за студентите бе организиран "Славянски базар". Те се включиха с желание в мастър-класовете по късометражно кино, българска кухня, тъкачество, грънчарство, национална кукла, български народни танци и авиомоделизъм. По случай Международния ден на мира, представители на отборите от всички страни участваха в изработването на пано "Гълъб на мира - гълъб на приятелството". Пъстрото празнично шествие по улиците на Варна бе поздрав от участниците във фестивала към жителите на морската столица.
Особено емоционален беше последният ден от състезателната програма, когато се проведе и заключителната спортно-познавателна игра, в която студентските отбори отговаряха на различни загадки, свързани с руското кино, като правилните отговори ги насочваха към различни станции в територията на комплекса. За победата важни бяха бързината на изпълнението, точността на отговорите и логическото мислене.
Тази година журито, имайки предвид изравнените възможности на участниците, взе решение всички университети да бъдат отличени. Връчени бяха 3 паметни приза - на Краковския педагогически университет "Комисия на Народното образование" - създал идеята за фестивала, на Московския държавен университет "М. Ломоносов" - за активното участие в подготовката на конкурсната програма и на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" - за отличната организация и провеждане.
100 от участниците във фестивала "Друзья, прекрасен наш союз" ще представят своите университети на ХIХ световен фестивал на младежта и студентите през 2017 г. в Сочи, обяви Владимир Кочин по време на тържественото закриване.

 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ