09 Юли 2020четвъртък01:51 ч.

Правят фонд за компенсация на земеделците при градушки

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 713

Държавен фонд "Земеделие" започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев пред БНР. Очакванията са този фонд да започне да функционира до година-две. Причината за създаването му е, че рискът на тази икономическа дейност става все по-висок заради климатичните събития, обясни Грудев.   

Компенсационният фонд ще функционира в рамките на ДФЗ. В него земеделските стопани ще могат да участват на изцяло доброволен принцип, като всеки от тях ще заплаща за това вноска, която е в етап на изчисляване и ще зависи от размера на площите и вида на съответната култура. Грудев обясни, че ставката ще се изчислява на декар, като ще бъде по-висока за тези култури, от които и доходността е най-висока като трайни насаждения и зеленчуци. 

Механизмът, при който ще участват земеделците, ще е към общото заявление, с което се кандидатства по различните схеми всяка година. В него ще се посочват земеделските площи, с които искат да се включат в компенсационния фонд. Земеделският стопанин, който не участва по тази доброволна схема, няма да има право да кандидатства и да иска обезщетяване за напълно пропаднали площи, каза още той. Новият фонд ще изплаща 30% щета върху площите или 50% щета върху дохода от съответните площи. „Мъчим се да свалим границата до едно разумно ниво“, каза директорът на ДФЗ.

Грудев каза, че парите за този нов фонд ще се акумулират от три пера. Това ще са доброволните вноски на земеделските стопани, средства от съществуващата към момента държавна помощ за обезщетяване на пропаднали площи, средства от ПРСР по мярка „Управление на риска“.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ