17 Януари 2022понеделник04:03 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Правят фонд за компенсация на земеделците при градушки

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 749

Държавен фонд "Земеделие" започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев пред БНР. Очакванията са този фонд да започне да функционира до година-две. Причината за създаването му е, че рискът на тази икономическа дейност става все по-висок заради климатичните събития, обясни Грудев.   

Компенсационният фонд ще функционира в рамките на ДФЗ. В него земеделските стопани ще могат да участват на изцяло доброволен принцип, като всеки от тях ще заплаща за това вноска, която е в етап на изчисляване и ще зависи от размера на площите и вида на съответната култура. Грудев обясни, че ставката ще се изчислява на декар, като ще бъде по-висока за тези култури, от които и доходността е най-висока като трайни насаждения и зеленчуци. 

Механизмът, при който ще участват земеделците, ще е към общото заявление, с което се кандидатства по различните схеми всяка година. В него ще се посочват земеделските площи, с които искат да се включат в компенсационния фонд. Земеделският стопанин, който не участва по тази доброволна схема, няма да има право да кандидатства и да иска обезщетяване за напълно пропаднали площи, каза още той. Новият фонд ще изплаща 30% щета върху площите или 50% щета върху дохода от съответните площи. „Мъчим се да свалим границата до едно разумно ниво“, каза директорът на ДФЗ.

Грудев каза, че парите за този нов фонд ще се акумулират от три пера. Това ще са доброволните вноски на земеделските стопани, средства от съществуващата към момента държавна помощ за обезщетяване на пропаднали площи, средства от ПРСР по мярка „Управление на риска“.

С 22% поскъпнаха храните на едро

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Проверяват и работещите от вкъщи

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 10

Пак ремонт на ремонта на "Графа"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

Предлагат извънредна ваканция за учениците

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 10

Земеделският министър: Борим се за 150 млн. лв. компенсации

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 10

8,7% ръст на цените на жилищата у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 10

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 10

Безкрайните ремонти

автор:Деси Велева

visibility 40

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 91

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ