03 Октомври 2022понеделник02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

СНИМКА БТА

На фокус

През тази зима

Повече хора с по-високи помощи за отопление

Нуждаещите се ще бъдат подпомогнати със 104,71 лева месечно

/ брой: 159

автор:Аида Паникян

visibility 239

Аида ПАНИКЯН


Макар все още да нямаме определение за енергийна бедност, хората, които изпитват сериозни трудности да се погрижат сами за себе си, получават известна подкрепа от държавата за отоплението си през зимата. Дали е достатъчна?

Целевата помощ за отопление се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика и тя е съобразена с промените в цените на електроенергията за битовите потребители. За тази зима месечната помощ ще бъде с 20 лв. повече от миналия сезон и ще е 104,71 лв. Общо помощта за отоплителен сезон 2022-2023 г. става 623,55 лв. 

За отоплителен сезон се приема времето от 1 ноември до 31 март. Известно е също, че пенсиите се коригират с определен коефициент така, че когато са увеличени, това да не се отразява на помощта. Необходимите средства за повишението - около 31 млн. лв., са осигурени в бюджета на МТСП. 

Кандидатстването

за помощите започна от 1 юли, като заявления се приемат до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни. Кандидатстването може да става и чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на НОИ или с квалифициран електронен подпис, както и чрез лицензиран пощенски оператор. В заявлението трябва да се отбележи видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

До 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва социална анкета, при която се вземат предвид всички констатирани обстоятелства от социален, семеен, битов и здравен характер, отнасящи се до възможността за самоиздръжка и/или помощ от лица, задължени по закон да осигуряват издръжка. Социалният работник изготвя доклад, а в 7-дневен срок от изготвянето му директорът на ДСП или упълномощено от него лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта.

От 15 август 

започна изплащането

на помощите за предстоящия сезон, като до края на този месец цялата сума ще бъде платена наведнъж на хората, кандидатствали през юли. По данни на АСП, вече са подадени 214 429 заявления, а дирекциите "Социално подпомагане" в страна са издали 131 334 заповеди за изплащането й. Останалите заявления се обработват. Очаква се над 310 хиляди нуждаещи се домакинства да се възползват от помощта. През зимата на 2021-2022 г. те бяха около 261 хиляди.

Важно е да се знае, че увеличението на пенсиите от 1 юли няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление за предстоящата зима. За да не се допусне отпадане от подпомагане, още предишният социален министър Георги Гьоков издаде заповед, с която определи корекционен коефициент, съобразен с увеличенията на пенсиите през последните шест месеца.

През 2021 г. 23,7% от населението в България не може да поддържа дома си достатъчно топъл, съобщиха преди дни от КНСБ. От синдиката уточниха, че това са около 1,6 милиона души. За сравнение, този дял в ЕС-27 е 7,4%. 

Българите са три повече от европейците, които трудно отопляват дома си. От КНСБ прогнозират, че въпреки помощите, с новите цени на енергоносителите и липсата на достатъчно мерки за ограничаване на енергийната бедност, ще продължи да нараства и техният дял. 


Кой има право?

Право на целева помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца (преди месеца на подаване на заявление-декларацията) е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление (ДДО). От Агенцията за социално подпомагане обясниха за ДУМА, че ДДО е индивидуалната граница за достъп до целева помощ за отопление за всяко лице съобразно възрастта, семейното положение, учебната заетост и здравословното състояние. Oснова за определяне на ДДО е базовия доход за отопление (БДО), който е равен на двойния размер на гарантирания минимален доход, т.е. 150 лв. Размерът на ДДО на семейството се формира от сумата на индивидуалните ДДО на членовете на семейство, т.е. въз основа на възрастта, семейното положение, учебната заетост, трудовата заетост и здравословното състояние на неговите членове. 

Безработните в трудоспособна възраст, които кандидатстват за помощта, задължително трябва да са регистрирани в бюрото по труда поне шест месеца преди подаване на заявлението и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Кандидатите трябва да отговарят на още няколко условия: 

- да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;

- да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв. (с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация);

- да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството;

- да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане. Това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години;

- да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях през последните 5 години.

Последните две изисквания не се прилагат в случаите, когато в семейството има човек с трайни увреждания и сделката е извършена с цел смяна на жилището за осигуряване на достъпна жизнена среда за човека с увреждане, както и когато общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период, т.е. 4500 лв.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ