22 Януари 2021петък09:41 ч.

Няколко думи

Портите на ада

/ брой: 236

автор:Ина Михайлова

visibility 2267

Измислиха го. Извънредно и абсолютно.

А бяхме се притеснили. След откровението на Иван Татарчев "Над мен е само Господ!" трябваше да избираме кого да назовем Всевишния. Раздвоени сме. Обаче. Сега над главния прокурор ще има още един. Нему ще е отредена ролята на посредника. Той ще е свързващото звено между бог и Иван Гешев. И тези, които избраха и наложиха Гешев. Емулсията между неприкрито и нагло въздаващите и раздаващите вече има титла. "Абсолютно независим прокурор". Това заслужава да бъде записано със златни букви в Конституцията.

"Абсолютно независимият" ще бъде натоварен с божествената задача да разследва главния прокурор и да не му докладва. На кого ще докладва ли? Логично е - на Господ. Избрахте ли на кого ще се кланяте? Риторичен въпрос.

За да ви е по-дефинишън картинката, вижте как ще се избира "абсолютно независимият". С мнозинство от 2/3 от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Същата избра новия главен прокурор Иван Гешев. Няма основание да не смятаме, че тези, които избраха Гешев, ще изберат и абсолютния, който да го разследва. Или да го държи изкъсо, ако реши да скъса златната верижка.

И пак на въпроса: на кого ще докладва "абсолютно независимият"? На тези, които си го изберат. Познато някак. Да, на абсолютно същите. Порочен кръг. А Борисов и компания бързат да щракнат катинара. Да ни обзаведат с нов "голям", който да затвърди модела.  

След десет години ошмуляване за нуждата от реформа в прокуратурата и в съдебната система като цяло Началникът бърза. И уж се съобразява с препоръки, които изобщо, ама изобщо нямат задължителен характер. Разиграва сценки. Пуска законопроектче. На мястото на правното недоносче на Данаил Кирилов, обрало критиките от Съвета на Европа и Венецианската комисия. Чудно, Борисов още не е натирил правния гений, дето ръка му целува! Сега бърза от страх. И се кани да мачка Конституцията, га че това са му шортите за поредното мачле на тигрите. А може би възнамерява арогантно да срита главанаците, овалвайки ги в катран и перушина.

Поредното недомислие ще бъде тропосано на депутатските банки. С указание "спешно" да се приеме. Сигурно цената на гласовете "за" вече е договорена. Все ще се намери обаче институция, която да го прати на Конституционния съд. И ще се върнем там, където сме. При заблудата. Заблудата, че Борисов иска реформа в прокуратурата и в съдебната власт. Най-малко това иска. Ако го искаше, да го е направил поне сто пъти и още толкова да го е променил. Истината е, че Началникът прави маневри, защото е притиснат и знае, че изпуска ситуацията. Нужно е да хвърли прах в очите, а крайният резултат не го вълнува. Както не го вълнува ще се повиши ли доверието в съдебната система след маневрите му.

Без да осъзнава, с безумната аргументация в стил "фейсбук филмче от джипа" (в случая - от сградата на правителството), Борисов нанася удар по авторитета на третата власт. И от това не му пука. Не му пука, че с приказките за "абсолютно независимия прокурор" обижда останалите прокурори. Той вече се върти по спиралата. Въпрос на време е да се изправи пред поредния си провал. Кой му отвори портите на ада...

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 263

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 302

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 286

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 200

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ