17 Февруари 2019неделя10:31 ч.

Снимка БГНЕС

Помпео предупреди Източна Европа за заплаха от Русия и Китай

автор:Дума

visibility 331

Страните от Източна Европа да се противопоставят на намесата на Русия и Китай, поиска държавният секретар на САЩ Майк Помпео при визитата си в Словакия. По думите му Москва и Пекин "представляват двойна заплаха за придобвиките на демокрацията и свободния пазар, постигнати след падането на Берлинската стена". Помпео е на обиколка в държави от Източна Европа, Словакия е втората му спирка, като вчера той бе в Унгария.
Там, на среща с унгарския премиер Виктор Орбан, американският държавен секретар обяви, че руският президент Владимир Путин се опитва "да забие клин между приятелски членки на НАТО".
Помпео заяви още, че посткомунистическите страни са "особено уязвими за китайските и руските хищнически инвестиции и политическа намеса". Затова САЩ били поели ангажимент за се борят с тази заплаха чрез споразумения за сътрудничество в областта на отбраната и програми за обмен.
Преди това, в Будапеща, Майк Помпео се изказа критично за зависимостта на Унгария от руския природен газ. Близките отношения на Виктор Орбан с Владимир Путин пък представлявали риск за унгарската национална сигурност.
Европейската визита на Помпео ще продължи до 15 февруари. Другите европейски страни, които ще посети са Полша, Белгия и Исландия. На 13 и 14-и февруари във Варшава ще се проведе международна среща за Близкия изток и Иран.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32