12 Август 2020сряда15:33 ч.

Ползи и вреди

/ брой: 131

автор:Евгени Гаврилов

visibility 483

С треперещи от вълнение гласове шефът на БНБ и министърът на финансите обявиха в края на миналата седмица, че страната ни най-после е превзела финансовия Еверест (поне по нашия аршин) - чакалнята на еврозоната. Темата дълго не престава да бъде хем актуална, хем спорна, като еднозначен отговор по нея няма. Без претенции за изчерпателност нека опитаме да представим ползите и недостатъците от това, че еврото ще смени лева.

Ще се повиши доверието в българската икономика. Очаква се да намалеят лихвите за бизнеса и населението заради достъпа до ликвидност, който ЕЦБ осигурява. Вероятно веднага след влизането в чакалнята оценката на кредитните агенции за конкурентността на нашата икономика ще бъде повишена. А приемането ни в еврозоната след 2-3 години ще освободи внушителен паричен ресурс. Страната ни ще изглежда много по-безрискова и сигурна за инвестиции. 

За съществен минус от влизането ни в еврозоната обаче се смята фактът, че голяма част от държавите членки в нея са в доста тежко положение. Ако се наложи някоя закъсала страна да бъде спасявана, това неминуемо ще се отрази и на България. Моментът за членство в еврозоната е и малко критичен от гледна точка на това, че напоследък се заговори за реформи във валутния и банков съюз. Реално обаче те не са започнали. Членството в еврозоната е задължение на всички новоприсъединили се страни, но без краен срок. Широко разпространено е и мнението, че след приемането на еврото цените ще се удвоят, а заплатите ще останат същите. 

Ефектът на еврото върху инфлацията, макар и досегашният опит да не потвърждава силно въздействие, би дошъл по две линии: на закръгляването на цените и поради стремеж за изравняване на цени. Именно затова реалната конвергенция, т.е. по-бързото догонване на нивата на цени и доходи в еврозоната, е толкова важна. Останалите в съюза добре съзнават, че ако България се присъедини преди доходите ни да са достигнали 60-70% от европейските, рисковете са големи. Нивото на доходи у нас сега е 48% от средното за ЕС. Хипотетичната опасност се подклажда и от най-върлия противник за влизането на България в еврозоната - проф. Стив Ханке. Преди време той каза, че Брюксел натиска София да приеме еврото с цел да сложи ръка върху 20 млрд. евро валутен резерв на България. Валутният ни резерв е около 47 млрд. лева. Само времето ще покаже кой е прав.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 119

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 127

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ