07 Март 2021неделя13:51 ч.

Половината 15-годишни са неграмотни

Засега няма да отменят националното външно оценяване в 4 и 10 клас заради епидемията

/ брой: 237

автор:Деси Велева

visibility 250

Все повече 15-годишни ученици нямат основни умения по четене, математика и природни науки. През 2020 г. едва 53% от тях са функционално грамотни. Това е заключението в новото издание на традиционния мониторингов доклад на сдружение "Образование България 2030". Според документа все повече деца и младежи напускат преждевременно образователната система. 

Експертите отбелязват, че нито една от целите, заложени в Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и Националната стратегия за учене през целия живот, за периода от 2014 до 2020 г. не са изпълнени. През 2020 г. в края на 12 клас учениците не са постигнали 60% от очакваните резултати от обучението по български език и литература, а за седмокласниците този процент е 65. 

Като положителни тенденции се откроява, че завършилите образованието си младежи се реализират по-добре на пазара на труда, а намаляват онези, които нито учат, нито работят. Въпреки това техният дял остава над 17 на сто. 

Стана ясно, че националното външно оценяване в 4 и 10 клас няма да бъде отменяно засега. Това потвърди министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в онлайн дискусия за дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. На въпрос дали и тази година ще бъдат отменени миниматурите, министърът отговори, че те не са задължителни, но са нужни и полезни за оценяването на обучението. Със сигурност няма да отпаднат матурите в 7 и 12 клас, които оценяват знанията в края на основното и средното образование. Възможно е последните теми от учебниците да не бъдат включени в изпитите, но това ще стане след анализ как върви преподаването. "В тези класове оценяваме натрупването на знания, анализирането им, мисленето, функционалната грамотност и не е проблем да бъдат изключени определен брой теми", обоснова се Вълчев. По време на дискусията отново бе обсъдена темата за липсата на достатъчно електронни устройства за включване на всички ученици в дистанционното обучение. Според министъра до януари трябва да бъде доставена цялата поръчана техника. Досега на учители са раздадени 2-3000 устройства, а е осигурено финансирането на 10 000.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1555

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ