29 Ноември 2021понеделник20:54 ч.

Полфрийман е свободен, но задържан в Бусманци

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 12

Паралелни съдебни процедури предизвикаха объркване дали Джок Полфрийман може да си тръгне веднага от България и дали миграционните власти имат право да го държат в центъра в Бусманци. По две различни жалби на австралиеца има решения с противоречащи си изводи от Софийския градски съд (СГС) и Административния съд в София-град (АССГ). Според СГС Полфрийман няма забрана да напусне страната, а според АССГ може да бъде задържан в Бусманци. 

"Освободеният предсрочно от затвора Полфрийман няма забрана да напускане на страната, тъй като е отпаднала още в момента, в който присъдата му е влязла в сила", мотивира се съдия Даниела Талева за отказа й СГС да разгледа молбата на австралиеца. В СГС смятат, че след като през 2008 г. има издадена присъда по отношение на австралийския гражданин, то по закон той няма как да напусне България, защото трябва да изтърпи наказанието си. Това води до отпадане и на самата забранителна мярка, се казва в мотивите на съда. В противен случай ще се получи правен абсурд. Така става ясно, че Полфрийман може да напусне България в момента, в който получи паспорт от Австралия.

Апелативният съдия Елеонора Попова обаче отхвърли искането му за незабавно освобождаване от Бусманци с мотива, че настаняването му там се основава на Закона за чужденците и е извършено в изпълнение на издадените заповеди. Полфрийман може да обжалва пред ВАС.

Решението на Апелативния съд от 20 септември да освободи убиеца на Андрей Монов предизвика обществено недоволство. Джок Полфриймън в момента е в общежитието за нелегални мигранти в Бусманци. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска преразглеждане на делото и то ще се гледа на 7 октомври във ВКС.

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 167

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 293

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 338

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 376

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 872

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 282

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 511

Датата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 230

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 966

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1178

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 978

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ