Полезните храни може да бъдат вредни
Диетолог призовава да се внимава с приема на препоръчвани за здравето храни
/ брой: 18
Популярни и смятащи се за полезни храни може да се окажат опасни при неправилна употреба, предупреждава от страниците на вестник "Вечерная Москва" лекарят-диетолог Елена Соломатина, цитирана от "Лента ру".
Според специалиста всяка храна може да нанесе вреда на здравето ако не се отчитат индивидуалните особености на човека, който я приема, количеството на изяжданото или изпиваното. Соломатина припомня, че млякото, което се смята за полезен продукт, често предизвиква алергии, а децата често страдат от непоносимост към млечния белтък.
Популярният йогурт се препоръчва да подобряване на храносмилането, но в същото време той съдържа много консерванти и оцветители, които са вредни за здравето, казва Соломатина. По същия начин, изтъква диетологът, богатото на витамин В12 и желязо месо, е нужно на организма, но твърде честата му употреба повишава риска от рак на дебелото черно.
Морската риба съдържа полезни омега-3 мастни киселини, но в същото време много от ценните породи като сьомга и пъстърва се отглеждат във ферми, където, с цел бърз растеж, се хранят с комбинирани фуражи и се инжектират с антибиотици. В такива риби обаче вече няма полезната омега-3, казва диетологът. Нещо повече, такава риба може дори да се окаже вреда, ако е получила повече "химия" от нужното. Така стоят нещата и при сочената като диетична риба тон, която освен това с възрастта натрупвала в себе си живак.
Опасности дебнели и при такива наглед безобидни продукти като диетичните каши. Например при овесената, която се препоръчва в редици диети, се съдържала хитинова киселина, която "измивала" от организма калция и желязото.
При плодовете пък потенциална опасност пък представлявали преди всичко тези, които се карат от далечни разстояния, обяснява д-р Соломатина. За да се съхранявали в търговски вид, плодовете били обработвани с фунгициди - специфична форма на пестицидите, която убива гъбичките по тях. Тези препарати обаче ако попаднат в организма в големи концентрации можели да доведат до отслабване на имунитета и алергии, предупреждава руският лекар-диетолог.