01 Октомври 2020четвъртък10:08 ч.

Позиция

Подстрижеш ли историята, тежко ти!

Трябва да съхраним Музея на МВР

/ брой: 11

visibility 994

Николай Николов

Има такава професия - да служиш на закона и да защитаваш обществото. За хората, посветили живота си на това право дело, се разказва в Музея на МВР. Адресът е: "Лавеле" 30, намира се зад Съдебната палата. Там няма как погледът да пропусне старата кокетна сграда с жълта фасада, с орнаменти. Изложбената зала е на втория етаж и представя времето от 1879 г. до наши дни: снимки и документи, оръжие, униформи, награди, оборудване, веществени доказателства, иззети в хода на разследването на нашумели престъпления. Има какво да се види. 

Като по чудо сред експонатите е оставена камера, която е била прикрепена на балон, пуснат да лети над нашата територия. Някога, всъщност не толкова отдавна, западните тайни служби са използвали и тези шпионски средства, готвели са ги в Гърция и Турция. Струва ми се, че по-рано в музея имаше още "подаръчета", подхвърляни от доброжелателите човеколюбци по родните улици - като например детски играчки, заредени с взрив. Сега, незнайно защо, те са махнати от витрините. Винаги се намира висшестоящ мискинин, който си присвоява правото да реже с голямата ножица шарения килим на историята ни. Нарича се политическа целесъобразност или казано простичко: политическо слагачество. 

Историята не е ничия собственост, тя е друго измерение, където са втъкани кръвта, вярата и тъгата на народа. Причудливите й шарки стават наши ориентири - разкриват защо сме такива и какво ни очаква. Посегнем ли да я подстрижем, мигом ставаме за посмешище. Ето затова трябва да се примирим с миналото и да си го кътаме. 

Музеят не е голям, той дори като че ли се е смалил за времето от предишното ми посещение. Помещенията се нуждаят от ремонт. Предполагам, че в хранилищата се пазят много предмети, които си заслужава да бъдат изложени на показ, само че за тях сега няма място в залата. Самата експозиция би могла да бъде оформена поновому, за да стане по-привлекателна и познавателна за съвременния посетител. Естествено, държавата няма пари за подобни неща. А заради принадлежността на учреждението към МВР не може да се събират средства за неговото поддържане от частни дарители. Затова хората, които работят на това място и съвестно се грижат за него, заслужават уважение и благодарност.  

Какво смятат да направят отговорните лица, за да съхранят Музея на МВР? Има ли проекти за неговото развитие (без идеология и фризури, само факти)? И как може широката публика да бъде приобщена към това начинание? Ние дължим този знак на внимание към хилядите мъже и жени, посветили живота си на закона и на нас.

Иво Христов: България се превърна в първата евродиктатура

автор:Дума

visibility 78

„Маркет Линкс“: ГЕРБ се свиха до партийното ядро

автор:Дума

visibility 147

Близо 300 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 186

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 76

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 287

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 203

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 188

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ