27 Февруари 2021събота20:46 ч.

Позиция

Подстрижеш ли историята, тежко ти!

Трябва да съхраним Музея на МВР

/ брой: 11

visibility 1001

Николай Николов

Има такава професия - да служиш на закона и да защитаваш обществото. За хората, посветили живота си на това право дело, се разказва в Музея на МВР. Адресът е: "Лавеле" 30, намира се зад Съдебната палата. Там няма как погледът да пропусне старата кокетна сграда с жълта фасада, с орнаменти. Изложбената зала е на втория етаж и представя времето от 1879 г. до наши дни: снимки и документи, оръжие, униформи, награди, оборудване, веществени доказателства, иззети в хода на разследването на нашумели престъпления. Има какво да се види. 

Като по чудо сред експонатите е оставена камера, която е била прикрепена на балон, пуснат да лети над нашата територия. Някога, всъщност не толкова отдавна, западните тайни служби са използвали и тези шпионски средства, готвели са ги в Гърция и Турция. Струва ми се, че по-рано в музея имаше още "подаръчета", подхвърляни от доброжелателите човеколюбци по родните улици - като например детски играчки, заредени с взрив. Сега, незнайно защо, те са махнати от витрините. Винаги се намира висшестоящ мискинин, който си присвоява правото да реже с голямата ножица шарения килим на историята ни. Нарича се политическа целесъобразност или казано простичко: политическо слагачество. 

Историята не е ничия собственост, тя е друго измерение, където са втъкани кръвта, вярата и тъгата на народа. Причудливите й шарки стават наши ориентири - разкриват защо сме такива и какво ни очаква. Посегнем ли да я подстрижем, мигом ставаме за посмешище. Ето затова трябва да се примирим с миналото и да си го кътаме. 

Музеят не е голям, той дори като че ли се е смалил за времето от предишното ми посещение. Помещенията се нуждаят от ремонт. Предполагам, че в хранилищата се пазят много предмети, които си заслужава да бъдат изложени на показ, само че за тях сега няма място в залата. Самата експозиция би могла да бъде оформена поновому, за да стане по-привлекателна и познавателна за съвременния посетител. Естествено, държавата няма пари за подобни неща. А заради принадлежността на учреждението към МВР не може да се събират средства за неговото поддържане от частни дарители. Затова хората, които работят на това място и съвестно се грижат за него, заслужават уважение и благодарност.  

Какво смятат да направят отговорните лица, за да съхранят Музея на МВР? Има ли проекти за неговото развитие (без идеология и фризури, само факти)? И как може широката публика да бъде приобщена към това начинание? Ние дължим този знак на внимание към хилядите мъже и жени, посветили живота си на закона и на нас.

Пристигат още 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

автор:Дума

visibility 0

Кристиан Вигенин: БСП върви към изборна победа

автор:Дума

visibility 95

Добрич вече е в червената Covid зона

автор:Дума

visibility 110

Мощни магнитни бури удрят България през март

автор:Дума

visibility 157

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 294

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 85

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 139

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 149

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 416

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 365

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 517

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 404

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ