29 Май 2023понеделник02:46 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Подсказките

/ брой: 109

автор:Деси Велева

visibility 710

Ако години наред родителите масово се чудеха кому е нужно да се препитват всички четвъртокласници на национално външно оценяване, тази година въпросът се задава с още по-голямо основание. Няколко училища бяха хванати в нарушения, сред които се откроиха най-вече подмяната на диктовки, дописването им от квестори и преписването им от ученици. Случаите действително са пренебрежимо малко на общия фон явили се, но пък колко ли други непозволени практики не са хванати? А сега кой ще вярва, че децата се оценяват справедливо, че на базата на резултатите им могат да се правят анализи за подготовката им, че с малките матури се показва положения от учителите труд? 

Сбърканите, заменени и дописани диктовки компрометираха окончателно цялата идея на националното външно оценяване и преценката на постигнатите компетентности. Ако досега то беше приравнявано с психически тормоз над децата, сега вече окончателно може да се нарече пародия на изпитване. 

От другата страна са и онези учители, които са изправени пред стреса трудът им да бъде оценен само на базата на тези изпити, а слабите резултати да изложат цялото училище под прицел. Добре знаем, че учебните заведения не са еднакви, нито равни. В тях не учи средностатистическа група, в която има напористи отличници и бездейни двойкари. В масовия случай в крайни квартали на големи градове, в малки градчета и селца учат деца, живеещи и развиващи се в по-различни условия, които имат и различни възможности и способности от други техни връстници. Разликата трябва да се признае, а не да се замита и да се търси начин да се преодолее. А за това няма да помогнат общонационални изпити, които само отчитат, че в селото Х децата нищо не знаят. Подобни оценки не са нужни никому. Необходими са действия, за да се помогне на тези ученици и техните учители, вместо те дружно, вероятно и с мълчаливото съгласие на родителите, да продължат да мамят системата с подсказки.

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ