12 Септември 2024четвъртък14:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спортен риболовец

Подхранка за стояща вода

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1063

Отличителна черта при риболов в стояща вода или езеро е пълната липса на течение. За да приготвите подхранка, която да съответства на условията за риболов, трябва преди всичко да проучите дълбочината и да знаете какви риби обитават във водоема и кои от тях искате да ловите.
Класическа подхранка за стояща вода е прието да се смята онази, която е предназначена за бабушка и дребна платика за дълбочина от 1,5 м до 2 м. Тя трябва да има неутрален цвят и да е относително ситно зърнеста. Подхранката не бива да е лепкава, тъй като нейната задача е да започне да работи от момента, в който докосне дъното, особено ако то е тинесто. Стъпвайки на тази база, вие можете да направите всевъзможни комбинации с вашата подхранка. По този начин, ако вие искате да ловите едра риба, можете да добавите от 20 до 50% едрозърнеста подхранка. И обратно, ако ще ловите средни по размер риби или пък ще ги търсите над дъното, без колебание добавете в базовата подхранка влажна жълта глина, която ще направи храната по-рехава и ще я накара да образува облак.
За да бъде вашият излет успешен, е добре да имате поне два вида подхранка. Така правят повечето състезатели по време на турнири. Приготвянето на подхранката до голяма степен зависи от характеристиката на водоема. Овлажняването на подхранката задължително се прави на два етапа, тъй като частиците имат абсорбиращи свойства.
Най-добре е първоначално да преовлажните подхранката и да изчакате около 20 минути. След това добавяйте по малко вода, докато получите желаната консистенция.
Ако искате да добавите в своята подхранка пръст, не забравяйте, че тя също попива вода. Следва да намокрите малко повече своята подхранка, тъй като след добавянето на пръстта и дори след пресяването й трудно ще получите еднородна смес. Пресяването на подхранката за стояща вода и езеро е задължителна част. То трябва да се прави със средно сито, за да се получи напълно еднородна смес и да се отделят бучките преовлажнена храна.
Внимание! Тиня.
Един от основните проблеми, с които се сблъскваме при риболов в езеро, е покритото с тиня дъно. За да не потъват топките подхранка в тинята, най-добре е те да бъдат направени така, че да се разпадат при докосване на дъното. За тази цел се ползват по-леки подхранки, които не са много овлажнени. Трябва да се внимава, тъй като по-сухите смеси могат да образуват облак над дъното и да разпилеят вашата риба по вертикала, което ще затрудни  и забави риболова.
Приготвянето на подхранката трябва да стане на няколко етапа:
1. Изсипете съдържанието на няколко пакета суха подхранка в голяма кофа и ги разбъркайте добре на сухо.
2. Добавете вода и енергично разбърквайте сместа, като я оставите да престои поне 15 минути.
3. Доовлажнете подхранката и добавете предварително пресятата пръст, след това добре я разбъркайте.
4. Пресейте храната през сито и добавете от стръвта, на която ще ловите.
Използвайте най-малко три съда. Кофите и баките не са ненужен лукс, а необходимост за качественото приготвяне на захранката. За приготвянето на захранката ползвайте най-големия съд, който ще ви позволи добре да разбъркате вашата подхранка. В 25-литрова кофа можете да пресеете вашата подхранка. От третата кофа ползвайте водата за овлажняване на подхранката след миене на ръцете. Ако имате допълнителна подхранка, е добре да бъде в отделна кофа.
   
Из "Тайните на шампионите" от Жан Деске
 

БСП не се хвана в капана на Борисов

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 174

Общините скочиха срещу такса смет, отлагат реформата с 1 година

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 174

Румен Радев ще посети Виетнам до края на годината

автор:Таня Глухчева

visibility 85

/ брой: 174

Съюзът на юристите призова за повече качествени прависти в НС

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 174

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 174

Комедиантът

автор:Александър Симов

visibility 84

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 171

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 160

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 116

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ