22 Септември 2021сряда21:58 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Подбудител или невежа

Цвета Караянчева под ударите на НК?

/ брой: 40

автор:Константин Иванов

visibility 1935

Дава ли си сметка председателката на НС Цвета Караянчева, че с някои свои изказвания попада под ударите на Наказателния кодекс, по-конкретно на чл. 20, ал. 3 и 4, както и на чл. 195, ал. 1, т. 5! Неотдавна тя бе силно разгневена от думи на президента Радев и призова за отмъщение същият да бъде обран. Споменатите членове от НК се отнасят именно до подбудителство към такова престъпление. "Ние... трябва малко да оберем говоренето си", заяви Караянчева, без да уточнява в кой сезон трябва да стане тази беритба: в края на лятото или през есента. И призова по-нататък и самият президент да не бъде подминат в обира.
В интерес на истината, това не е първият случай, в който името на президента Радев се замесва в някакъв обир. Още в началото на м.г. алармирахме тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова за появили се информации, че "Румен Радев е обран!" И ето че се стигна до рецидив - явно нито г-жа Бъчварова, нито нейните наследници си гледат както трябва работата, като сега случаят е още по-тежък, защото самата председателка на парламента се явява подбудител на обир.
Спокойно, както през януари 2017-а, така и сега - година по-късно, става дума за престъпление срещу българския език, за което, уви, законодателят не е предвидил санкции. Отрасналите при социализма си спомняме, че редовно ни караха да правим "уборка" на училищния двор от боклуци. "Уборка" (вместо "почистване") наред с "иде реч" (вместо "става дума"), "бродяга" (вместо "скитник"), "неудачник" (вместо великолепното "несретник") бяха неоправдани заемки от руски език, внесени от недотам  грамотни нашенци, поучили или поработили в Съветския съюз.
Колкото до недоразумението с подбудителството на Караянчева Радев да бъде "обран", то идва от немарливост. Г-жо Караянчева, като ще правите заемки от руски, правете ги грамотно: "убранный" трябва да звучи на български с "У" - подканяйте президента да бъде "убран", защото иначе, както стана дума в началото, попадате под ударите на споменатите членове и алинеи на НК. И за да допълним знанията ви, защото сте зает човек и нямате време да се ровите по речниците, ще поясним: Синонимният речник на българския език е категоричен, че единственият синоним на глагола "обирам" и всякакви производни като "обир", "обран" е "крада", "кражба", "окраден". Никакво "изчистено", "изрядно", "без излишъци", в какъвто смисъл го употребявате вие и подобни вам невежи.


 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ