29 Септември 2020вторник23:21 ч.

Под прага на бедността в България са над 1,5 млн. души

Управляващите готвят приватизация на общинските и държавните болници, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 139

автор:Теодора Крумова

visibility 1208

Над един милион и половина души в България живеят под линията на бедност, която е 286 лв., показва статистиката. Това съобщи проф. Катя Владимирова на конференция на тема "Солидарно общество и борбата с неравенствата". Дискусията беше организирана от фондациите "Солидарно общество" и "Фридрих Еберт". Владимирова допълни, че най-засегнатата социална група са младежите до 17 г. - над 336 хил. души.
Разликата в доходите между най-бедната и най-богатата група в обществото е над 6 пъти, показват изчисленията на университетската преподавателка. Делът на живеещите в бедност или социално изключване заема стряскащите 49,3%. През 1989 г. е отчетен най-ниският коефициент на бедност досега, но след годините на прехода се наблюдава тенденция на значително нарастване на неравенствата в страната. Най-нисък индекс имат държавите от Северна Европа, както и бивши социалистически страни като Чехия, Словения и Словакия. В България, Румъния и Испания пък се наблюдава силно финансово разслоение. Според проф. Владимирова тези тенденции могат да бъдат обяснени с провала на неолибералния модел, а така желаната промяна за Европа могат да донесат единствено левите партии.
Доц. Добрин Канев обясни губещите позиции на социалдемокрацията в Европа през последните години с предприетите реформи, отклоняващи се от нейните ценности. Изводът обаче е, че където дълги години социалдемокрацията управлява, като например скандинавските страни, социалното равенство се запазва в голяма степен чрез социално балансирана политика, допълни той.
Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова представи политиките на левицата за преодоляване на неравенствата в България.
По всяка ключова тема БСП предлага алтернатива, заяви Нинова и допълни, че не е справедливо цената на кризата да се плаща от най-бедните. За повишаване на доходите и борба с безработицата БСП настоява за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, повишаване на вноските за безработица, ранно пенсиониране за хората, на които не достигат 2 г. трудов стаж. Левицата ще внесе алтернативен законопроект за образованието, който включва дуално образование и платени стажове, които да бъдат признати за трудов стаж, и се противопоставя на желанието на управляващото мнозинство държавата да финансира частните училища. Нинова бе категорична, че БСП не подкрепя частното здравеопазване, въведено от министър Москов, и готовността на управляващото мнозинство за приватизация на общинските и държавни болници, което отново ще рефлектира върху хората с ниски доходи.
Готвеното увеличение на цената на тока за бизнеса също ще засегне гражданите, тъй като няма как да не се отрази на стоките и услугите, заключи Нинова.
Заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев изрази нуждата от реиндустриализация на икономиката и въвеждане на държавен капитализъм, при който държавата да бъде фактор за създаване на национално отговорен капитал.
 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 80

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 175

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 89

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 103

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 82

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ